Ministar Ćorić pustio u probni rad Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac u Šibeniku

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Bikarac prosinac 2021.jpg
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić obišao je danas, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac u Šibeniku te ga tom prilikom pustio u probni rad.
 
„Šibensko-kninska županija od danas je županija koja otpadom gospodari na znatno bolji način u odnosu na najveći dio Republike Hrvatske i ponovno služi kao primjer ostalima. Iznimno sam sretan što imamo treći centar za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj, ali i zbog činjenice da ovaj biser Dalmacije, koji obiluje zaštićenim područjima i ima snažno razvijenu turističku djelatnost, na ovaj način optimizira važan segment svog funkcioniranja. Nema Lijepe naše bez učinkovitog sustava gospodarenja otpadom. To je poruka svima koji su u procesu realizacije centara gospodarenja otpadom. Pozivam ih da slijede primjer Šibenika koji je u najkraćem mogućem roku iskoračio i riješio problem svog grada i županije u pogledu otpada“, naglasio je ministar Ćorić.
 
Riječ je o trenutno najmodernijem postrojenju za mehaničko-biološku obradu (MBO) otpada u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost investicije iznosi 245 milijuna kuna za uspostavu sustava cjelovitog i održivog gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, što uključuje izgradnju MBO postrojenja i pratećih objekata, izgradnju dviju pretovarnih stanica i nabavu specijalne opreme. Sredstva su osigurana iz Kohezijskog fonda EU, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te Grada Šibenika.

Stranica