Ministar Ćorić na Sastanku Vijeća ministara okoliša u Briselu

Slika /slike/Vijesti/2021/Brisel 20122021.jpg
Jučer je u Briselu održan Sastanak Vijeća za okoliš na kojem je sudjelovao ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić. Sastanak je započeo raspravom o klimatskim pitanjima – Izvješćem o napretku i raspravom o politikama paketa “Spremni za 55”. Ministar je istaknuo kako je Hrvatska posvećena ostvarivanju zadanih klimatskih ciljeva te pozdravio izvješće o napretku ovog sveobuhvatnog paketa. Naglasio je kako je važno sagledati doprinos svih prijedloga, kako bi se zadržala konkurentnost i spriječilo prebacivanje poslovanja EU tvrtki u treće zemlje, te kako je važno  postići pravovremen i koherentan dogovor o paketu, jer je 2030. vrlo blizu.
 
U nastavku Sastanka Vijeća razmijenila su se mišljenja o Prijedlogu uredbe o baterijama i otpadnim baterijama.
 
“Pozdravljamo napredak koji je ostvaren tijekom slovenskog predsjedanja u ovom tehnički vrlo zahtjevnom dosjeu koji je ujedno i jedan od ključnih elemenata u energetskoj tranziciji i osiguravanju održive mobilnosti. Naš cilj u daljnjim raspravama je postići ambiciozan okvir koji će osigurati konkurentnost naših proizvođača na globalnom tržištu i ujedno omogućiti im dovoljno vremena da se prilagode novim zahtjevima. S obzirom na rastući trend prodaje lakih prijevoznih sredstava, Republika Hrvatska podržava uvođenje nove kategorije baterija za laka prijevozna sredstva kao zasebne kategorije”, rekao je ministar Ćorić.
 
U popodnevnom dijelu Sastanka raspravljalo se o Strategiji Europske unije za tlo do 2030. u kojoj je zaštita tla kao vrijednog resursa planirana kroz kombinaciju dobrovoljnih i pravno obvezujućih mjera uz poštivanje supsidijarnosti. U svrhu rješavanja pitanja prekograničnih učinaka degradacije tla, osiguravanja jednakih tržišnih uvjeta, promicanja usklađenosti politika na razini Europske unije i nacionalnoj razini te posljedično postizanja ciljeva u području klimatskih promjena, bioraznolikosti, sigurnosti opskrbe hranom i zaštite voda, Europska komisija će do 2023. iznijeti poseban zakonodavni prijedlog o zdravlju tla.
 
Ministri su tijekom neformalnog ručka razgovarali o pripremama za drugo zasjedanje pete skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA) koja će se održati od 28. veljače do 2. ožujka 2022. pod općom temom „Jačanje aktivnosti za prirodu za postizanje ciljeva održivog razvoja" i od 3. do 4. ožujka 2022. kada će biti specijalna sjednica UNEA-e posvećena obilježavanju 50. godišnjice osnivanja Programa Ujedinjenih Naroda za okoliš (UNEP) pod temom „Jačanje UNEP-a za provedbu okolišne dimenzije Agende 2030“.

Stranica