Ministar Ćorić posjetio tvrtku Heineken Hrvatska

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić posjetio je sjedište i proizvodne pogone tvrtke Heineken Hrvatska. Domaćini ministru bili su predsjednica Uprave Marta Bulhak te direktor Sektora lanca opskrbe Alberto Terzi. Tijekom obilaska pivovare u Karlovcu, osim prezentacije i demonstracije nastanka piva, ministar je obišao i energanu te zeleno skladište gotovih proizvoda energetskog certifikata A+.
 
Ova kompanija već više od desetljeća uspješno smanjuje vlastiti ugljični otisak pa je tako emisija CO2 u proizvodnji u Karlovcu smanjena za preko 50 posto u odnosu na baznu 2008., dok potpunu ugljičnu neutralnost u sektoru proizvodnje na globalnoj razini žele postići do 2030. Dotad je cilj i značajno smanjiti utrošak vode po proizvedenoj litri piva, a u Hrvatskoj je potrošnja vode za tu namjenu u desetak godina smanjena za preko 40 posto.
 
Osim bioplina, koji nastaje kao nusproizvod u pročišćavanju otpadnih voda, pivovara u Karlovcu danas koristi električnu energiju 100 posto dobivenu iz obnovljivih izvora, što uključuje i onu proizvedenu radom 1.400 solarnih panela na krovu vlastitog zelenog skladišta. Ti solarni paneli proizvedu 395.000 kWh električne energije te tako smanjuju emisiju CO₂ za 118 tona godišnje.
 
„Zadovoljstvo mi je bilo uživo vidjeti i čuti ovako uspješne primjere implementacije održivosti u poslovanje. Posebno me se dojmila zelena i digitalna transformacija kompanije koja je svojim odgovornim odlukama, ali i značajnim financijskim ulaganjima, uspjela unaprijediti svoju gospodarsku funkciju te istovremeno smanjiti negativan utjecaj na okoliš“, izjavio je ministar Ćorić.
 
Na pohvalama je zahvalila predsjednica Uprave Marta Bulhak te poručila: „U Heinekenu globalno, ali i ovdje u Hrvatskoj, slijedimo našu strategiju održivog poslovanja u želji da budemo snaga promjene u rješavanju sve većih društvenih i okolišnih pitanja. Tako smo u desetak proteklih godina samo u naše zelene projekte uložili 10 milijuna eura. Na tom putu imamo veliku podršku zaposlenika, potrošača, lokalne zajednice i drugih dionika na svim razinama, što će nam olakšati da nastavimo stvarati bolji svijet.“

Stranica