Održan poslovni doručak „Hrvatsko pridruživanje eurozoni“ u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham)

Slika /slike/Vijesti/2022/Govornici skupa 1600x1000.jpg
Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) organizirala je poslovni doručak „Hrvatsko pridruživanje eurozoni“ na kojem su institucionalni nositelji procesa zamjene hrvatske kune eurom prezentirali najvažnije informacije predstavnicima poslovne zajednice.
 
Glavna koordinatorica Koordinacijskog odbora za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, istaknula je kako je u okviru rada Odbora izrađen dokument Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom s ciljem pravovremenog informiranja gospodarstvenika o pripremama koje je potrebno provesti u postupku uvođenja eura kao nacionalne valute. Objasnila je kako je dokument pripremljen kroz opsežne konzultacije s udruženjima poslovnih subjekata i pojedinačnim trgovačkim društvima te da sadrži detaljne informacije o prilagodbama koje očekuju gospodarstvenike, o vremenskom okviru uvođenja eura, ali i da upućuje na izazove koji se mogu pojaviti u provedbi planiranih mjera. Osim toga, naglasila je kako dokument ne predstavlja službeno tumačenje pravnih odredbi te je podložan promjenama stupanjem na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.
 
„Uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj zasigurno je jedna od najvažnijih gospodarskih tema u 2022. Interes poslovne zajednice za tematikom uvođenja eura, ali i potrebu informiranja o nizu promjena s kojima se suočavamo u tom procesu, kao potrošači, predstavnici poduzeća i građani Hrvatske je iznimno velik i vjerujemo da će naše gospodarstvo i društvo, već visoko prilagođeno na euro, uspješno privesti proces uvođenja eura kraju“ istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore.
 
„Sve aktivnosti vezane za proces provedbe Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom te ispunjavanje kriterija konvergencije za ulazak u europodručje, provode se sukladno našem cilju da budemo spremni za uvođenje eura 1. siječnja 2023. Do tada koristimo prilike da zainteresiranu javnost i poslovnu zajednicu upoznamo s ključnim promjenama i novostima, ali i brojnim koristima koje će uvođenje eura donijeti gospodarstvu i društvu nakon što Hrvatska postane 20. država članica europodručja“ naglasio je Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za ekonomska pitanja.
 
Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija, dodala je da uvođenje eura zahtijeva ozbiljnu i stručnu prilagodbu pravnog okvira Republike Hrvatske s ciljem osiguranja pravne sigurnosti i stvaranja uvjeta za nesmetano, neprekinuto i učinkovito funkcioniranje gospodarstva. Zakonom o euru su, uz temeljna načela, detaljno razrađene aktivnosti koje će se provoditi nakon što Vijeće EU donese odluku da ispunjavamo sve potrebne preduvjete za ulazak u europodručje, a kroz njegove odredbe proces se usmjerava kako bi se proveo u zadanim okvirima i uz smanjenje svih neizvjesnosti na najmanju moguću mjeru.
 
Još 2019., u AmCham-ovom Istraživanju poslovnog okruženja u Hrvatskoj, 91% ispitanika smatralo je kako bi uvođenje eura u Hrvatskoj imalo pozitivan ili neutralan utjecaj na poslovanje. Kao što je već spomenuto, Hrvatska ima visoko euroizirano društvo i gospodarstvo što svakako olakšava ovaj kompleksan proces. Unatoč nizu pripremnih radnji institucija i objavljenih dokumenata poput Nacionalne strategije, Smjernica i samog Zakona, pripreme za uvođenje eura predstavljaju niz pravnih, logističkih i administrativnih izazova za poslovnu zajednicu. Stoga je izrazito važno održavati i osnaživati komunikaciju između poslovne zajednice i institucija, zaključila je Andrea Doko Jelušić.
 
 

Stranica