Ministar Ćorić na dodjeli nagrada “Smart city” i “Eco city”

Slika /slike/Vijesti/2021/eko_city1-141221.jpg
Proglašenjem gradova dobitnika nagrada “Smart city” i “Eco City” u zagrebačkom hotelu Westin zaključen je ovogodišnji, četvrti po redu, izbor najboljih hrvatskih gradova u pametnim i zelenim rješenjima koji organiziraju Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr uz suradnju s agencijom Apsolon.
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić uručio je nagradu pobjedniku u kategoriji “Eco city”, gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću. Nagrada “Eco City” dodjeljuje se gradu koji je dosegnuo najbolje prakse i rješenje u svojevrsnom trojstvu brige za okoliš koje obuhvaća gospodarenje otpadom, zelenu energiju i promet na “čisti pogon”.
 
Od gradova kandidata u ovom izboru tražilo se, među ostalim, informacije i podatke o strateškim gradskim dokumentima gospodarenja otpadom, izgrađenim biciklističkim stazama na području grada, energetski učinkovitim projektima poput ugradnje solara na lokalnoj infrastrukturi te broju punionica za električna vozila na području grada.
 
Metodologija za izbor najpametnijeg grada odnosno nagradu “Smart City” temelji se na analizi digitalne spremnosti gradskih uprava, rezultata pregleda javno dostupnih podataka odabranih relevantnih pokazatelja i anketnog upitnika za gradove koji pokazuju usmjerenost gradskog gospodarstva i društva na pametna rješenja, održivost s odnosom grada prema resursima i okolišu te stanje urbane mobilnosti i kvalitete infrastrukture.
 
U konkurenciji za nagradu “Eco city” bili su Osijek, Poreč i Šibenik, dok je za nagrade “Smart city” konkuriralo 15 gradova u tri kategorije - veliki, srednji i mali grad. Među velikim gradovima gradovi kandidati za priznanje “Smart city” bili su Dubrovnik, Karlovac, Rijeka, Sisak i Zagreb, u kategoriji srednjih gradova završnicu su izborili Đakovo, Jastrebarsko, Koprivnica, Šibenik i Zaprešić, dok se u konkurenciji malih gradova pobjednik tražio između Donjeg Miholjca, Hvara, Krka, Pregrade i Zlatara.
 
Grad Krk proglašen je najboljim malim gradom u izboru nagrade “Smart city” dok je Koprivnica dobitnik nagrade “Smart city” za 2021. u konkurenciji srednjih gradova, a Rijeka u konkurenciji velikih gradova.
 
Do sada su nagradu “Smart City” osvajali Dubrovnik, Pazin, Koprivnica i Rijeka. Koprivnica je i u među gradovima lauraetima nagrade “Eco City”, uz Jastrebarsko i Križevce.

 “S obzirom na narednu financijsku perspektivu Europske unije, kao i Nacionalni plan oporavka i otpornosti, očekujem od lokalne samouprave još jači angažman u kvalitetnim rješenjima u gospodarenju otpadom, primjeni obnovljivih izvora u proizvodnji energije i drugim zelenim politikama. U tome ćete imati potporu Vlade i države”, izjavio je ministar Ćorić.
 

Stranica