Predsjednik Vlade Plenković i ministri u posjetu Bosni i Hercegovini

Slika /slike/Vijesti/2021/BIH_20211213.png
Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je službeno posjetio Sarajevo i Mostar.
 
U hrvatskom Vladinom izaslanstvu, uz premijera Plenkovića su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.
 
U Sarajevu, hrvatskom je premijeru pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta BiH priređen svečani doček uz intoniranje državnih himni, a predsjednik Vlade Plenković i njegov domaćin, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, održali su sastanak, nakon kojeg je slijedio sastanak s izaslanstvom Vijeća ministara.
 
Predsjednik Vlade Plenković izrazio je maksimalnu spremnost Hrvatske na povećanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene, rješavanje svih infrastrukturnih pitanja kvalitetnije prometne povezanosti i jačanje suradnje u području energetike.
 
"Nedavno otvoren most kod Svilaja predstavlja sjajan primjer odlične suradnje, uz potporu europskih sredstava na koridoru Vc, od Budimpešte preko Osijeka i Sarajeva do Ploča. Ta žila kucavica - europski koridor - omogućit će bolju povezanost, veću trgovinsku razmjenu, veće gospodarske tijekove i, naravno, turizam", kazao je premijer i dodao kako treba poduprijeti BiH da dovrši svoj dio koridora, dok Hrvatska dovršava svoju dionicu od Osijeka do Belog Manastira te do mađarske granice.
 
Što se tiče suradnje u području energetike, istaknuo je povezivanje plinskih mreža dvije države "južnom konekcijom" preko Zagvozda ka Posušju, jer je diversificiranje izvora opskrbe postalo iznimno važno, a BiH će time biti otvoren put ka dobavi plina preko LNG terminala na Krku.
Dodao je da je s hrvatske strane više nego jasna spremnost da se riješi pitanje mosta kod Brčkog. Želja je najprije obnoviti postojeći most, a potom u zajedničkom dogovoru sagraditi i novi te s te strane unaprijediti komunikaciju na tom području.
Podsjetio je da je tijekom njegovoga prvog mandata ponovno pokrenut projekt izgradnje mosta kod Gradiške, koji će uskoro biti dovršen i omogućiti još jedan pravac iz BiH prema Hrvatskoj i prema Europskoj uniji.
 
IDUĆE GODINE VELIKI GOSPODARSKI FORUM I SJEDNICA HRVATSKE VLADE I VIJEĆA MINISTARA BIH
 
Govoreći o trgovinskoj razmjeni, istaknuo je da je Hrvatska jedan od ključnih trgovinskih partnera BiH i naveo da će razmjena premašiti 2 milijarde eura ove godine.
 
"Ulaganja Hrvatske u BiH su značajna u proteklih 30-ak godina. Želimo to činiti i dalje, stoga sam i predložio da se tijekom iduće godine organizira veliki gospodarski forum, uz ovaj postojeći u Mostaru, u Sarajevu kako bismo motivirali gospodarstvenike na razmjenu i na međusobna ulaganja", rekao je premijer Plenković.
 
Najavio je da će se u idućim mjesecima organizirati i zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u Zagrebu. Takva je sjednica već održana u Sarajevu. Na toj bi se sjednici, dodao je, stavila na stol sva otvorena pitanja i sve mogućnosti buduće suradnje.

Stranica