Konferencija o budućnosti Europe: „Rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/IMG_2190.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Završna konferencija o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti održana je danas u Zagrebu u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Događaj je održan u okviru Konferencije o budućnosti Europe koju su pokrenuli Europska komisija, Vijeće i Parlament kako bi se čuo glas građana Europske unije o izazovima i prioritetima Europe.
 
Na konferenciji su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac, Nj. E. Diana Helen Madunić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj , Nj. E. g. Simon Derek Thomas, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj, vršiteljica dužnosti zamjenika šefa misije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Caitlin Piper, saborski zastupnik Bojan Glavašević te drugi
          
Hrvatska je podržala Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postizanje klimatske neutralnosti najkasnije do 2050. godine. Klimatska ambicija Europske unije utjecat će na cijelo društvo, stoga je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo raspravu s različitim dionicima i općom javnošću o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.
 
Domaćin ovoga skupa, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je uvodno kako su Ministarstvo, odnosno Vlada Republike Hrvatske, strateškim dokumentima poput Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, te Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana dali jasan smjer kretanja koji će se slijediti narednih desetljeća s ciljem postizanja klimatske neutralnosti.
 
„U narednom razdoblju možete očekivati punu afirmaciju zaštite okoliša, proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i sufinanciranje svih mogućih projekata koji će maksimalno podupirati kružnu ekonomiju, zelenu i digitalnu transformaciju hrvatskog društva. Naravno, sve je to s ciljem niskougljičnog društva“, poručio je ministar Ćorić.
 
Posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac naveo je kako mu je iznimno drago je upravo klimatska neutralnost stavljena u fokus našeg doprinosa Konferenciji o budućnosti Europe.
 
„Kao Republika Hrvatska i Europska unija ostvarit ćemo cilj klimatske neutralnosti i napraviti sve što trebamo da sačuvamo klimu i naše društvo“, poručio je Domac.
 
Predstavnici veleposlanstava podijelili su iskustva iz svojih država o tome kako su ili kako namjeravaju ubrzati proces prema klimatskoj neutralnosti, dok je saborski zastupnik Glavašević u govoru naglasio nužnost ulaganja i okretanja održivoj energetici kako bi Hrvatska postala klimatski neutralna do 2050.
 
U sklopu konferencije dodijeljene su i nacionalne nagrade i priznanja za zaštitu okoliša za 2021. godinu poslovnom sektoru koji ima naročito važnu ulogu u tranziciji prema klimatskoj neutralnosti.
 
U kategoriji „Upravljanje“ nagradu je dobio HiPP Croatia d.o.o. koji je  prvi u Hrvatskoj uveo Sustav za okolišno upravljanje – EMAS što je prestižni EU certifikat namijenjen najboljima. Također rade na očuvanju klime (organska proizvodnja, klima neutralna proizvodnja i projekt 2025. – klima pozitivna proizvodnja). Priznanja za doprinos zaštiti okoliša dodijeljena su tvrtkama Valamar Riviera d.d., Ericsson Nikola Tesla d.d. i KONČAR – Energetika i Usluge d.o.o.

U kategoriji “Proizvodi i usluge” nagradu je dobila SAPONIA d.d. za uloženi napor za razvoj ekoloških proizvoda koji su dobili vrhunski certifikat zaštite okoliša EU Ecolabel, kojima se pokriva široki spektar primjena u postupcima održavanja higijene i čistoće. Priznanja su dodijeljena tvrtkama Regeneracija d.o.o., RASCO tvornica komunalne opreme d.o.o. i TEHNIX d.o.o., dok je “zvijezdom u usponu” proglašena tvrtka MIRET d.o.o.

U kategoriji “Proces” nagradu je dobila INA – Industrija nafte d.d. za provedbu projekta EOR kojim se doprinijelo značajnom smanjenju emisija CO2 koje bi inače bile ispuštene u atmosferu. Od 2014. trajno su uskladištili više od 1,8 milijuna tona CO2, što odgovara približno 30 % godišnjih emisija osobnih automobila u Hrvatskoj. Priznanje u ovoj kategoriji dobio je PREMIFAB d.o.o.

Ključni dio Završne konferencije bio je održavanje panel rasprave na kojoj su iznesene preporuke i zaključci s prethodnih osam panela koji su se tijekom rujna i listopada održali za ciljane skupine: poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, znanstvenici,  mediji, obrazovni sektor, sindikati, organizacije civilnog društva i mladi.

Iz provedenih anketa i današnjih razgovora vidljivo je kako velika većina građana shvaća da je klimatska kriza problem za sve te se traži poduzimanje konkretnih aktivnosti i rješenja za tranziciju na klimatski neutralno društvo.

Zaključci i preporuke s održanih panela dostupni su na poveznici: https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug/uprava-za-klimatske-aktivnosti-1879/konferencija-o-buducnosti-europe-tranzicija-hrvatske-prema-klimatskoj-neutralnosti/8289.
 

Stranica