Konferencija Energetika 2020 o mogućnostima Europskog zelenog plana za Hrvatsku

Slika /slike/Vijesti/200128 green deal - JL 2.jpg
O jednoj od najvažnijih političkih inicijativa nove Europske komisije "Green New Deal" raspravljalo se danas na konferenciji Energetika 2020, Green New Deal za Hrvatsku.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava "Green New Deal: Spašavamo klimu" na kojoj su sudjelovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predsjednik uprave INA-e Sandor Fasimon, predsjednik uprave PPD-a Pavao Vujnovac te partner u PwC Hrvatska Dejan Ljuština.
Ministar Ćorić upozorio je da "smjer borbe protiv klimatskih promjena više nema alternativu". "Iako se plan zove 'zeleni', riječ je o jednoj horizontalnoj reformi koja će obuhvatiti sve sektore europskog gospodarstva" objasnio je ministar Ćorić dodavši da je tzv. "zelena tranzicija" fenomenalna prilika za malo, ali fleksibilno hrvatsko gospodarstvo.

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kako bi u ime hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije predstavio plan kojeg smatra jednim od najvažnijih ciljeva nove Komisije.

„Globalno zatopljenje postalo je naša realnost, a tome u prilog govori i činjenica da su klimatske promjene bile jedna od vodećih tema Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Početak ambicioznog plana podudara se s hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU pa će naša uloga biti ključna za prve korake prema energetskoj neutralnosti, osobito u uvjeravanju onih članica koje su izrazile određene rezerve“  rekao je predsjednik Vlade te dodao da Vlada RH vidi ekološku tranziciju i kao priliku za ekonomski rast.

Plenković je podsjetio da je Europska komisija prošloga tjedna predstavila plan financiranja ambicioznog Europskog zelenog plana, a čiji se trošak za narednih deset godina procjenjuje i na bilijun (tisuću milijardi) eura.
 
Također, napominje, državama članicama će na raspolaganju biti čak tri financijska mehanizma na koja mogu aplicirati kako bi amortizirale troškove skupe energetske tranzicije: Fond za pravednu tranziciju EU za koji europske zemlje mogu prijaviti najslabije razvijene regije kako bi im se pružila pomoć, te financijske okvire programa InvestEU i Europske investicijske banke.

Krajem prošle godine, Europska komisija Ursule von der Leyen, predstavila je novi, ambiciozan Zeleni plan - "Green New Deal" prema kojem će Europa do 2050. biti „prvi klimatski neutralni kontinent na svijetu“. 

Stranica