Državni tajnik Milatić na konferenciji Making Hydrogen Happen

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Ivo Milatić.jpg
  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić sudjelovao je danas kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića na konferenciji Making Hydrogen Happen u vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu.
Konferencija je održana u okviru aktivnosti Grupacije za vodik Hrvatske gospodarske komore koja okuplja tvrtke i organizacije koje vlastitim proizvodnim i razvojnim kapacitetima sudjeluju u provedbi projekata unutar cjelokupnog lanca vodikove ekonomije.
 
Okupljenima se u ime domaćina obratio potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš te potom Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu.
Prije prezentacija i okruglog stola koji su uslijedili, uvodni govor održao je i državni tajnik Milatić, istaknuvši kako je Republika Hrvatska izuzetno svjesna važnosti vodika kao čistog energenta što, između ostalog, dokazuje i uspostavljanje Doline vodika Sjeverni Jadran.
 
U sklopu konferencije, predavanje o ulozi vodika u osiguravanju europske energetske neovisnosti, u čemu svoj doprinos može dati i Hrvatska, održao je direktor međunarodne organizacije Hydrogen Europe Jorgo Chatzimarkakis.  
 
S obzirom na to da je financiranje jedan od najvećih izazova gospodarstvenicima prilikom pokretanja projekata koji će biti ključ prelaska na niskougljično gospodarstvo, Slađana Ćosić, voditeljica Ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj, predstavila je modele financiranja vodikovih projekata.
Također, prezentaciju prvih rezultata projekta Mapiranja potencijala gospodarstva Republike Hrvatske za razvoj vodikovih tehnologija, dosad najsveobuhvatnije analize spremnosti gospodarstva za razvoj i primjenu vodika, predstavila je Danica Maljković, predsjednica Grupacije za vodik HGK.

Stranica