Ministar Filipović na redovnom sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20221219-WA0020.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je danas u Bruxellesu na redovnom sastanku Vijeća za energetiku.
 
Nakon dugotrajnih pregovora, ministri energetike postigli su politički dogovor o Uredbi Vijeća za privremeni mehanizam korekcije tržišta za zaštitu građana i gospodarstva od pretjerano visokih cijena. Uredba ima cilj ograničiti previsoke cijene plina u Europskoj uniji, a istovremeno omogućiti sigurnost opskrbe i stabilnost financijskih tržišta. Mehanizam korekcije tržišta automatski će se aktivirati ako nastupi "događaj korekcije tržišta“, odnosno ako cijena za mjesec s najkraćim dospijećem na Title Transfer Facility (TTF) prelazi 180€/MWh tijekom 3 radna dana, te ako je TTF cijena za naredni mjesec viša za 35€ od referentne cijene LNG-a na svjetskim tržištima tijekom ista 3 radna dana.
Navedeni mehanizam trebao bi se primjenjivati od 15. veljače 2023. Nakon aktivacije, ograničenje će se primjenjivati tijekom 20 radnih dana. Osim toga, definirani su i sigurnosni uvjeti za deaktivaciju i suspenziju mehanizma.
 
Ova Uredba je, između ostalog, dio paketa koji sadrži i prijedloge za jačanje solidarnosti i koordinaciju zajedničke nabave plina te ubrzavanje projekata za energiju iz obnovljivih izvora.
 
Hrvatska se zalagala za ograničenje cijene plina, a mehanizam korekcije tržišta predstavlja prihvatljiv korak prema rješavanju pitanja volatilnosti cijena. Ministar Filipović od početka je naglašavao stajalište kojim bi se, kroz obuhvat i visinu cijene odnosno aktivaciju mehanizma, postigla najpovoljnija korist za građane i gospodarski sektor.
 
Ministri energetike postigli su dogovor o općem pristupu o prijedlogu za smanjenje emisija metana u energetskom sektoru. Kroz prijedlog će se tražiti od sektora nafte, plina i ugljena da mjere i provjeravaju emisije metana te izvješćuju o njima.
 
Vijeće je također postiglo dogovor o općem pristupu o prijedlogu direktive REPowerEU kojom se izmjenjuje zakonodavstvo Europske unije o energiji iz obnovljivih izvora, energetskoj učinkovitosti i energetskim svojstvima zgrada. Kroz prijedlog se nastoji ubrzati uvođenje energije iz obnovljivih izvora.
 
Češko predsjedništvo predstavilo je izvješće o napretku u vezi s paketom o plinu, koji uključuje prijedlog direktive i prijedlog uredbe o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište plinova iz obnovljivih izvora, prirodnih plinova i vodika, nakon čega su ministri razmijenili mišljenja.
 
U okviru točke „razno“, mađarska delegacija je pozvala na potporu i mjere u sklopu sigurnosti opskrbe povezane s naftovodom JANAF. Značajan dio srednjoeuropskih zemalja ovisi o opskrbi naftom iz Rusije preko Ukrajine, a s obzirom na to da su posljednjih tjedana imali prekide u isporuci kroz naftovod Družba, Mađarska smatra da postoji potreba za diversifikacijom ruta te da je planirano proširenje JANAF-a nužno u smislu sigurnosti opskrbe i diversifikacije izvora energije.
 
Hrvatska s postojećom infrastrukturom može dati značajan doprinos diversifikaciji opskrbe energetskim izvorima svojih susjeda i ostalih zemalja srednje i jugoistočne Europe. U tom smislu, ministar Filipović je ponovio važnost naftovoda JANAF kao održive alternative za opskrbu zemalja bez izlaza na more – poput Mađarske, Slovačke i Češke.
 
„Svaka tvrtka zainteresirana za transport ili skladištenje nafte može se obratiti JANAF-u i sklopiti ugovor o njihovim uslugama. Hrvatska je u potpunosti predana solidarnosti Europske unije i funkcioniranju jedinstvenog tržišta“, naglasio je ministar Filipović.
 

Stranica