Državni tajnik Mario Šiljeg sudjelovao u obilježavanju Dana Geotehničkog fakulteta u Varaždinu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/585938a10ce1c.jpg

Svečanim događanjem je danas u Varaždinu obilježen Dan Geotehničkog fakulteta kojem je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg. Događaj je okupio brojne profesore, studente i ostale zaposlenike fakulteta kao i predstavnike šire akademske zajednice i lokalne dužnosnike.

Geotehnički fakultet u Varaždinu postao je jedna od najuspješniji obrazovnih institucija u Hrvatskoj i širem okruženju te ga pohađaju studenti iz čitave zemlje i susjednih država. U svojoj dugogodišnjoj povijesti fakultet je stvorio brojne stručnjake iz područja geotehnike i hidrotehnike, a u recentnim godinama i stručnjake iz inženjerstva okoliša.

„Fakultet prati najnovije poslovne trendove i u suradnji s realnim sektorom priprema studente za zanimanja budućnosti. Riječ je o zanimanjima koja su od presudne važnosti ne samo za to da bi svaki student nakon završetka studija lakše našao posao, nego kako bi svatko od nas bio u službi društva i izazova s kojima se naše društvo suočava i sve će se više suočavati u godinama koje su pred nama“ – kazao je državni tajnik Mario Šiljeg dodavši da se na fakultetu obrazuju mladi stručnjaci iz područja inženjerstva okoliša što je vrlo važno.

„Poslovi u sektorima otpada, energetske učinkovitosti, zaštite voda i prirode, ali i zaštiti svih ostalih sastavnica okoliša, su poslovi koji postaju sve atraktivniji. Sektor okoliša je dinamičan jer nudi velike mogućnosti zbog primjene novih zelenih tehnologija i sveukupnih promjena okolišnih politika u globaliziranom svijetu“ – istaknuo je Šiljeg.

Naime, Europska unija, čiji smo danas punopravan dio, napravila je snažan zaokret prema niskougljičnom razvoju i resursno učinkovitom društvu. S takvim zaokretom došlo je i prijekopotrebno stvaranje novih radnih mjesta. Upravo zbog toga Ministarstvo izrađuje ključne strateške podloge i to u vidu Niskougljične strategijie, Klimatske strategije i, u konačnici, Energetske strategije.

„Sve su to dokumenti koji bi trebali dati smjernice za budući razvoj Hrvatske u skladu s najboljim politikama Europske unije, ali i u skladu s odgovornim odnosom čovjeka prema domu kojega dijeli s drugima, kako je to upečatljivo ocrtao Papa Franjo u svojoj duboko promišljenoj enciklici Laudato Sii“ – zaključio je Šiljeg.



Stranica