Dodijeljen prvi znak zaštite okoliša EU Ecolabel u Hrvatskoj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57da50c5eca57.jpg

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović uručio je direktoru pulske tvrtke Ecology 108 d.o.o. Željku Belecu potvrdu o dodjeli znaka zaštite okoliša Europske unije Ecolabel. Riječ je o prvom znaku EU Ecolabel izdanom u Hrvatskoj, a dodijeljen je za deterdžent za pranje rublja EcoBianco.

Znak zaštite okoliša Europske unije EU Ecolabel je službena europska oznaka za zelenije proizvode koji se stavljaju na zajedničko europsko tržište.

'Ovo je prvi znak EU Ecolabel koji dodjeljujemo u Hrvatskoj. To je potvrda da se radi o proizvodu koji ima manji okolišni otisak od istovrsnih proizvoda tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. Zeleno gospodarstvo je rastući trend u Europi i svijetu te vjerujem da ćemo uskoro imati još hrvatskih proizvoda sa znakom EU Ecolabel čime proizvođači povećavaju svoju konkurentnost i prepoznatljivost među kupcima koji sve više daju prednost eko-proizvodima' – rekao je ministar Dobrović.

Znak EU Ecolabel s jedne strane daje potvrdu tvrtkama da njihovi proizvodi i usluge zadovoljavaju visoke standarde zaštite okoliša, a s druge strane daje informaciju potrošačima i trgovcima da među proizvodima i uslugama na tržištu odaberu one koji manje opterećuju okoliš, koji su zeleniji.

'Kao tvrtka, a i osobno, iznimno smo ponosni na činjenicu da je naš proizvod prvi nositelj EU Ecolabel znaka u Hrvatskoj. Želim istaknuti kako je naš proizvod uspio u sebi objediniti visoku učinkovitost pranja, brigu za zdravlje ljudi uz minimalan utjecaj na okoliš, a tomu u prilog ide i najveći broj bodova dobiven u postupku ocjene ukupne  kvalitete proizvoda radi dobivanja prava na EU Ecolabel znak. Ovim putem se zahvaljujem na razumijevanju i pomoći koju smo dobili od strane djelatnika Ministarstva kao i ovlašteniku ministarstva, tvrtci Vitaprojekt iz Zagreba' – istaknuo je Željko Belec, direktor tvrtke Ecology 108.

Potrošači se mogu potpuno pouzdati u logotip znaka EU Ecolabel jer svaki proizvod prolazi zahtjevan postupak provjere njegovog utjecaja na okoliš u svim fazama životnog ciklusa. Mjerila koja se pritom primjenjuju znanstveno su i stručno utemeljena i bazirana na značajnim utjecajima proizvoda na okoliš.

Osim okolišnih aspekata, mjerila obuhvaćaju i sigurnost primjene te funkcionalnost proizvoda, primjenu alternativnih metoda u proizvodnji ili zamjenu tradicionalnih komponenti ili kemikalija manje štetnima za okoliš.

Mjerila za EU Ecolabel izrađuje Europska komisija za pojedinu skupinu proizvoda, a provjeru usklađenosti proizvoda s definiranim mjerilima provode neovisna tijela u državama članicama.

Deterdžent EcoBianco prošao je neovisnu provjeru usklađenosti s mjerilima EU za skupinu deterdženata za pranje rublja pri čemu je potvrđeno da sadrži manju količinu kemikalija, opasne tvari u sastavu su ograničene te mu je povećana biološka razgradivost, a deterdžent je i dalje učinkovit.

Sve informacije o EU Ecolabel mogu se naći na stranicama Ministarstva pod EKO-OZNAKE: http://www.mzoip.hr/hr/okolis/eko-oznake.html.

 

 



Stranica