Bolji propisi za bolje poslovanje

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/konferencija_hanza.jpg

 

U zagrebačkom hotelu Esplanade održana je konferencija“Bolji propisi za bolje poslovanje - Jednostavnije, lakše, jeftinije” koju je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković, a koju su zajedničkim snagama organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatska udruga poslodavaca pod medijskim pokroviteljstvom Jutarnjeg lista.

Naš cilj danas je tijekom konferencije koja govori o boljim propisima kao dijelu reformske agende govoriti o tome koje su to mjere koje radimo da poboljšamo poslovnu klimu. Želimo da te reforme dovedu do kvalitetnijih i bolje plaćenih radnih mjesta. Kao država moramo biti spremni mijenjati način rada, ustaljene obrasce komunikacije i poglavito odnose sa svijetom poduzetništva. Država mora biti primjer da je voditelj promjena i da je istinski servis građana“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković otvarajući konferenciju.

Središnji događaj konferencije bilo je obraćanje potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martine Dalić, koja je predstavila rezultate administrativnog rasterećenja gospodarstva započetog još početkom prošle godine.

Sustavno radimo na mjerama administrativnog rasterećenja za poduzetnike. Tako smo tijekom prošle godine pretresli više od 800 raznih propisa, od kojih smo većinu pojednostavili, a mnoge nepotrebne i ukinuli. Temeljem Akcijskog plana iz 2017. godine, kojim je planirano rasterećenje od oko 1,5 milijardi kuna, provedeno je 60 % mjera, dok će se ostale provesti u prvoj polovici ove godine. Temeljem Akcijskog plana donesenog ovog tjedna na sjednici Vlade planira se rasterećenje gospodarstva za dodatnih 610 milijuna kuna.

Ministrica Dalić naglasila je kako je snižavanje troškova poduzetnika bit reforme o smanjivanju administrativnih opterećenja. Iako je svjesna da je značajan dio tih troškova nužan, postoji dio troškova koje kreiraju sami propisi što je nepotreban teret koji smanjuje konkurentnost i obeshrabruje ljude da zakorače u svijet poduzetnika. Kao drugi dio reforme potpredsjednica Vlade navela je sustavno rezanje različitih birokratskih opterećenja kroz koordinaciju velikog broja ministarstava poput Ministarstva financija, graditeljstva, zdravstva, uprave i zaštite okoliša.

Sadašnja Vlada ima šansu započeti ono što njeni predstavnici nisu; mijenjati sve ono što ne funkcionira i što nas zaustavlja u rastu i napretku. Poslodavci, a vjerujem i građani, podržat će Vladu u provođenju reformi, a očekujemo da će se i ove godine maksimalno posvetiti upravo pitanjima administrativnih rasterećenja gospodarstva“, istaknula je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Na konferenciji su održane i kratke prezentacije o primjerima usporedne međunarodne prakse. Vedran Antoljak iz tvrtke Sense Consulting, koja je sudjelovala u pripremi i provedbi ove reforme, predstavio je usporednu analizu rezultata sličnih reformi u drugim državama kao što su Makedonija i Austrija. Ieva Petkevičiūtė, načelnica Odjela za bolje propise iz litvanskog ministarstva gospodarstva predstavila je rezultate iste reforme provedene u Litvi.

Usljedila je panel diskusija na kojoj su pored potpredsjednice Vlade i ministrice Dalić sudjelovali Irmfried Schwimann, zamjenica glavnog direktora DG GROWTH iz Europske komisije, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca te ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Tijekom panel diskusije čuli smo i izjave tri uspješne poduzetnice o olakšanjima koje su osjetile kroz provedena administrativna rasterećenja kao i preporuke za nastavak reforme te tri predstavnika državne i javne uprave, koji su na reformi aktivno radili.

 



Stranica