144. obljetnica organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj i Dan Hrvatskih voda

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/190601 Sava.jpg
Na današnji dan, 7. rujna, obilježava se 144. obljetnica organiziranog  upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj i Dan Hrvatskih voda. Naime, na taj je dan, 7. rujna 1876. godine, pod pokroviteljstvom đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osnovano Društvo za regulaciju rijeke Vuke.

Rijetki sektori se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom svog uspješnog djelovanja, a spomenuto Društvo za regulaciju rijeke Vuke se smatra početkom institucionalnog upravljanja vodama u tadašnjoj Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji u sastavu Austro-ugarske monarhije. Već tada je biskup Strossmayer imao viziju buduće organizacije cjelovitog upravljanja vodama vođen sviješću kako vodni resursi predstavljaju neizmjerno bogatstvo i osnovu za daljnji razvitak. 

Poštujući nasljeđe tog vizionara, brojne generacije djelatnika vodnoga gospodarstva skoro stoljeće i pol su njegovu viziju provodile, razvijale i nadograđivale i tako danas imamo organizirani vodni sektor. Stoga 7. rujna svake godine ujedno obilježavamo i Dan Hrvatskih voda, pravne osobe za upravljanje vodama u Republici Hrvatskoj. Voda nam je i dalje najdragocjeniji resurs, a temeljni izazov, kako obuzdati snagu vode kako ljudi ne bi trpjeli štetne posljedice, za vodare i nadalje predstavlja prioritet, osobito kad uzmemo u obzir sve izraženije posljedice klimatskih promjena.

Zbog posebnih okolnosti  u kojima cijeli svijet pa tako i Hrvatska trenutno nalazi uslijed pandemije virusa Covid-19, ove godine izostat će tradicionalno obilježavanje ove obljetnice, no detaljnije o povijesti i tradiciji vodnoga gospodarstva, ali i svim trenutnim aktivnostima vodnoga gospodarstva i izazovima s kojima se djelatnici vodnoga gospodarstva suočavaju u upravljanju vodama, kroz prigodno obraćanje ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića možete pronaći u najnovijem izdanju Hrvatske vodoprivrede dostupnom na poveznici https://www.voda.hr/sites/default/files/casopis/hr_vodoprivreda_232_scr.pdf.

Stranica | Vode