​Zeleni plan veliki je iskorak u energetskoj transformaciji gospodarstva

Slika /slike/Vijesti/Zeleni-plan09_dav_301120.JPG
Državni tajnik Ivo Milatić sudjelovao je na konferenciji „Zeleni plan – Prilika za hrvatsko gospodarstvo” u organizaciji „Poslovnog dnevnika“, istaknuvši da se Zeleni plan obično veže isključivo uz energetiku i održivost, no to je puno šire područje, koje obuhvaća od transformacije društva, digitalizacije, financiranja i svega ostalog iz energetskog područja i područja održivog razvoja.
 
Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, suglasivši se sa državnim tajnikom, istaknuo je da je sudbina Hrvatske, kako po pitanju izvlačenja iz ekonomskih poteškoća uslijed korona krize tako i Zelenog plana, usko vezana uz Europsku uniju, te je stoga Zeleni plan i njegova implementacija u Hrvatskoj još važnija.
 
Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, nadalje je naglasio je da je europski Zeleni plan veliki korak u energetskoj transformaciji koji otvara niz prilika i za hrvatsko gospodarstvo te se svi tome moramo prilagoditi.
 
I Hrvatska je osjetljiva na prijetnje koje donose klimatske promjene te smo se i zbog toga priklonili postavkama Zelenog plana, a koji niti jednu članicu EU ne ostavlja na začelju nego svima daje priliku za razvoj.
 
„Očekuju nas sve strože ekološke norme, prvenstveno u smanjenju emisija CO2,  te će gotovo sigurno ciljevi biti sve viši i time se treba prilagoditi. Mi ćemo fokus staviti na učinkovito gospodarstvo, dekarboniziranu energetiku, te čisti prijevoz“, naglasio je državni tajnik Milatić.
 
Istaknuo je da će Europska Unija  za ovu namjenu angažirati u ovoj proračunskoj perspektivi minimalno 100 milijardi eura, a isto tako će barem 30 posto novca iz programa Next Generation, od ukupno 700 milijardi eura, biti usmjereno na zelene projekte.
 
„Situacija uslijed pandemije COVID-19 je pokazala koliko su energetski dobavni pravci osjetljivi na ugroze te se ponovno pokazalo da su decentralizirani projekti obnovljivih izvora energije nužni i strateški te će i dalje biti u fokusu hrvatske Vlade”, zaključio je državni tajnik Milatić.
 

Stranica