Započinje izgradnja uređaja za kondicioniranje vode sa izvorišta rijeke Jadro

  • Slika /slike/Vijesti/19.6.2020. Jadro.jpg
  • Slika

U Splitu je danas potpisan Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina sustava javne vodoopskrbe na području Splita, za izgradnju uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju s izvorišta rijeke Jadro.

Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split Tomislav Šuta, a događaju su prisustvovali i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara.

Projekt izgradnje Uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju s izvorišta rijeke Jadro, odnosno pročistača pitke vode kojom se snabdijeva šire splitsko područje je investicija procijenjene vrijednosti 133.570.000,00 kuna, od čega će 70 % ili do 93.499.000,00 kuna sufinancirati Hrvatske vode, a ostatak Vodovod i kanalizacija Split putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Navedeni će uređaj stanovnicima Splita, Solina, Kaštela, Trogira, Podstrane, Klisa i Okruga omogućiti pristup pitkoj vodi. Voda zahvaćena s izvora Jadra će se tako prije isporuke građanima uslužnog područja filtrirati i time pridonijeti rješenju problema zamućenja vode do kojih dolazi u zimskim mjesecima uslijed povećanih oborina.

Uređaj kapaciteta 2000 l/s će se graditi narednih tri godina na lokaciji Majden u Solinu, a izgradnja podrazumijeva i gradnju objekta za ultrafiltraciju, zahvatno-povratne građevine, manipulativnog puta i cjevovoda.

„U posljednjih nekoliko godina na području Splitsko-dalmatinske županije potpisani su i u različitim fazama realizacije vodnokomunalni projekti vrijedni 4,85 milijardi kuna. To je najbolji pokazatelj usmjerenosti Ministarstva i Hrvatskih voda da u ovom mandatu učinimo sve kako bi podignuli životni standard naših građana“ – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić dodavši kako su na razini Hrvatske potpisani vodnokomunalni projekti u vrijednosti preko 24 milijarde kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković rekao je kako je riječ o iznimno značajnom projektu za ukupno splitsko područje jer će se njegovom realizacijom riješiti problem mutnoće vode.

„Svjedoci smo da se u posljednjih godinu, godinu i pol dana potpisao niz ugovora i pokrenuo niz infrastrukturnih projekata i aglomeracija na području županije. Ovaj projekt izgradnje pročistača na izvoru rijeke Jadro je jedan od najvažnijih projekata jer dotiče gotovo svakog od 500 000 stanovnika s ovog područja“ – kazao je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara naglasio je kako je ovo pokazatelj „sinergijskog učinka Ministarstva, Hrvatskih voda, gradova i Vodovoda i kanalizacije“ te je svima zahvalio na potpori prilikom pripreme projekta.



Stranica