Započeli radovi na energetskoj obnovi Opće bolnice Varaždin

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/59944ced60ef5.jpg

U Varaždinu je danas obilježen početak izvođenja radova na projektu 'Energetske obnove Opće bolnice Varaždin'. Svečanosti su prisustvovali varaždinski župan Radimir Čačić, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg te član Uprave Prvog plinarskog društva ESCO Damir Spudić.

Ulaganje se odvija u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava sredstava za sufinanciranje provedbe.

Ovom se investicijom u varaždinsku bolnicu ulaže 83,5 milijuna kuna što je ujedno i jedna od najvećih investicija u Hrvatskoj u segmentu zdravstva. Radovi na energetskoj obnovi odvijat će se na sedam objekata: zgradama Kirurgije, Interne, Neurologije, Ljekarne, Praonice, Logopedije (bivše Računovodstvo) i Kuhinje.

Po završetku radova Opća bolnica Varaždin će na energentima ostvarivati godišnje uštede u iznosu od 3,4 milijuna kuna, a upravo će se putem ušteda investicija potom otplaćivati.

'Energetska učinkovitost je jedan od važnijih alata za ostvarenje niskougljičnog gospodarstva kojem teži Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Vlada RH u cjelini. Namjera je Ministarstva za ovakve projekte u skoroj budućnosti osigurati europske izvore financiranja. U tom smislu imamo 211 milijuna eura za slične objekte javne namjene i 100 milijuna eura po prvi put za industriju i turizam. Imamo već dovoljno kvalitetnih prijedloga i očekujemo njihovu brzu realizaciju', rekao je državni tajnik Šiljeg.

 



Stranica