Započela sanacija zatvorenog odlagališta na lokaciji Gospodarska zona „Brezje“

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Micanje_prve_bale_smeca (8).jpg
  • Slika
  • Slika
Temeljem ugovora za financiranje sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Gospodarska zona „Brezje“ kojeg su 6. veljače ove godine u Varaždinu svečano potpisali Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, danas je u na lokaciji Gospodarske zone „Brezje“ započeo utovar i odvoz baliranog otpada na oporabu.
 
Lokacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada „Brezje“ smještena je na jugoistočnom dijelu Grada Varaždina, a na površini od 3,74 ha je u razdoblju od 2005. do 2013. godine odloženo oko 95.808 t baliranog komunalnog otpada, odnosno oko 125.000 komada bala.
 
Vlada Republike Hrvatske je u studenome 2023. godine donijela Odluku o sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji „Brezje“ kojom je zadužila Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da osigura sredstva u iznosu najviše do 29.164.611,95 eura (s PDV-om), što čini 100 posto procijenjenih i opravdanih troškova projekta. Nakon što je Grad Varaždin ispunio sve zakonske i stručne preduvjete za provedbu projekta sanacije odlagališta, Vlada Republike Hrvatske, uz resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, stala je uz projekt koji, ne samo da je pružao dugo čekano rješenje ekološkog problema već je otvorio potencijal koji taj prostor ima za daljnji razvoj Grada Varaždina. Potpisivanjem ugovora za financiranje sanacije baliranog otpada, Vlada Republike Hrvatske je posredstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost riješila problem koji Varaždince opterećuje više od 18 godina.
 
Danas započetim utovarom i odvozom baliranog otpada na oporabu, sljedećih 18 mjeseci bit će zbrinuto 125 tisuća bala komunalnog otpada, a prostor na ulazu u Grad Varaždin dobit će nove sadržaje koji mogu biti zamašnjak gospodarskog razvoja Grada. Donošenje efikasnog rješenja ovog velikog ekološkog problema, kao i njegova brza primjena, rezultat su konzistentne politike Vlade Republike Hrvatske i odlične međuresorne suradnje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, koja je i ranije dokazana nizom potpora Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Stranica