Zagorski gospodarski zbor okupio više od 250 izlagača

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/naslovna.jpg

Jučer je u amfiteatru Srednje škole Krapina, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta,  svečano otvoren 27. Zagorski gospodarski zbor. Svečanom otvorenju ove manifestacije koja predstavlja najveće okupljanje i promociju gospodarstvenika u Hrvatskom zagorju, prisustvovao je državni tajnik Mario Antonić te ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, saborski zastupnici, pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Radimir Ljubić, načelnik PU krapinsko – zagorske Darko Car, potpredsjednik HOK –a Dalibor Kratohvil, predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško te mnogi drugi.

 

“Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta aktivno radi na osiguranju boljih uvjeta za poslovanje, lakšem pristupu financiranju, povezivanju s izvorima informacija i resursima Europske unije, olakšavanju nastupa na inozemnim tržištima ali i na domaćem tržištu. Zagorski gospodarski zbor jedan je svijetli primjer suradnje na lokalnom, regionalnom i županijskom nivou, a brojni gospodarstvenici koje ćemo posjetiti tijekom današnjeg obilaska prisutni su i na globalnom tržištu. Naše Ministarstvo kroz razne oblike, veličine i organizacijske strukture u posljednjih 27 godina kontinuirano prepoznaje značaj ovog skupa i podržava ga. Siguran sam da će tako biti i ubuduće”, naglasio je državni tajnik Mario Antonić prilikom svog obraćanja okupljenima.

 

Također, upoznao je okupljene s aktivnostima koje provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. “Danas smo svjedoci stabilnom gospodarskom rastu od više od 3 posto, čvrstoj makroekonomskoj situaciji, ugledu Hrvatske u Europi i rastu gospodarstva iz kvartala u kvartal. Programi kao što su naukovanje u obrtu, cjeloživotno obrazovanje, očuvanje tradicijskih obrta, promidžba poduzetništva dugogodišnji su programi Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prepoznati od strane baš svih obrtnika, onih manjih i onih veći. Od ove školske godine iznos stipendija za deficitarna zanimanja porastao je dvostruko više nego do sada. Kada govorimo o izdašnijim sredstvima, ukupna alokacija sredstava u okviru financijskog razdoblja  od 2014. do 2020. godine koja Ministarstvo koristi iznosi 7,22 milijarde kuna. Od toga je 6,72 milijarde kuna natječaja već objavljeno. Dodijeljeno je 4,2 milijarde kuna. Trenutno je otvoreno nekoliko natječaja, a tiču se certifikacije, inovacijskih vaučera, znakova kvalitete, uvođenje sustava kvalitete, poslovnim upravljanjem, internacionalizacijom poslovanja, inovacijama novoosnovanih malih i srednjih poduzeća. Najizdašniji natječaj Inovacije u S3 područjima nastavlja se na ideju digitalizacije i iznosi 634 milijuna kuna. Otvoren je do 15.11. ove godine, a u pripremi je i natječaj s područja istraživanja i razvoja, najveći na području Republike Hrvatske, iznosa nešto manjeg od milijardu kuna bespovratnih sredstava. Njegovu objavu očekujemo u sljedećih mjesec dana.”, izjavio je državni tajnik.

 

Državni tajnik podijelio je s okupljenima i najnoviju vijest vezanu uz zakonodavni okvir s područja poduzetništva i obrta. “Na sjednici Vlade Republike Hrvatske danas je usuglašena izmjena Zakona o obrtu koja se dugo očekivala. Brojne nadležnosti vraćaju se obrtnicima, Hrvatskoj obrtničkoj komori”, naglasio je državni tajnik te dodao kako je sve moguće kada postoji dobra volja.

 

Kao posebno iznenađenje, predstavljena je zagorska virtualna poduzetnica robotica Viktorija koja je i službeno otvorila Zagorski gospodarski zbor.

 

Zagorski gospodarski zbor posjetio je i predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković. „Ovo je jedna manifestacija koja pokazuje snažnu povezanost današnjeg Zagorja sa svojom tradicijom i identitetom, koja pokazuje plemenitost ovog kraja i domoljublje koje je vezano uz tihe, vrijedne ljude. Ovdje ima jako puno uspješnih malih, srednjih i velikih poduzetnika, Krapinsko – zagorska županija  vrlo je uspješna kada je u pitanju malo i srednje poduzetništvo, izvoz iz ove županije je puno veći nego uvoz. Izvozi se na tržišta Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije, a proizvodi ovih ljudi pokazuju da su i konkurentni i dovoljno kreativni da mogu konkurirati najjačim svjetskim ekonomijama i na tome im treba čestitati i dati snažnu potporu“, istaknuo je Predsjednik Hrvatskog Sabora prilikom obilaska izlagača.

 

Na sajmu se predstavlja više od 250 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a ovogodišnja županija partner Zagorskog gospodarskog zbora je Varaždinska županija. Zagorski gospodarski zbor otvoren je za posjetitelje do 14. rujna 2019. godine.



Stranica