Za šest projekata udruga za zaštitu potrošača dodijeljeno preko pola milijuna kuna potpora

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/IMG_8188.JPG
Temeljem Javnog natječaja “Pametno s pametnim tehnologijama i održiva potrošnja za građane Republike Hrvatske”, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijske podrške udrugama za zaštitu potrošača.
Putem dva Javna natječaja, Ministarstvo je ove godine dodijelilo ukupnu financijsku podršku udrugama za zaštitu potrošača u iznosu od 921.330,81 kuna, te je ukupno sklopljeno 13 ugovora. Time je stvoren okvir za prijavu većeg broja udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj, a uz podupiranje razvoja civilnog društva u ovom području, omogućeno je i jačanje informiranja i edukacija građana o njihovim potrošačkim pravima. Javnim natječajem „Pametno s pametnim tehnologijama i održiva potrošanja za građane Republike Hrvatske“, koji je objavljen 30. srpnja ove godine, dodijeljeno je ukupno 550.206,80 kuna za 6 projekata.

Ugovore o dodjeli financijske podrške danas su potpisali predstavnici udruga za sljedeće projekte:
 
1.            Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Zagreb, za projekt „Prema nultoj stopi otpada“, s partnerskom organizacijom Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, u iznosu od 88.446,50 kn.
2.            Hrvatska udruga za zaštitu potrošača, Zagreb, za projekt „#znano #neznano o pravima potrošača u eri #digitalne platformizacije“, s partnerskom organizacijom Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, u iznosu od 96.857,00 kn.
3.            Hrvatska udruga za zaštitu potrošača, Zagreb, za projekt „Kako s pametnim tehnologijama i što o istima morate znati“, s partnerskom organizacijom Visokom školom za informacijske tehnologije, Zagreb, u iznosu od 96.512,50 kn.
4.            START – Centar za lokalni razvoj Bjelovar, za projekt „START u digitalnu tehnologiju, s partnerskom organizacijom VUB – Veleučilište u Bjelovaru, u iznosu od 87.810,00 kn.
5.            Udruga za zaštitu potrošača „DALMATINSKI POTROŠAČ“ Split, za projekt „Pametno s pametnim tehnologijama – digitalizacija“, s partnerskom organizacijom Ekonomskim fakultetom u Splitu, u iznosu od 64.290,00 kn.
6.            „POTROŠAČICA“ - društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske, Karlovac, za projekt „Odgovorne potrošačice!“ s partnerskom organizacijom Veleučilištem u Slavonskom Brodu, u iznosu od 116.290,80 kn.
 
Kvalitetnom međuresornom suradnjom do još boljih rezultata i standarda u zaštiti potrošača

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat tom se prilikom obratio svim predstavnicima udruga, istaknuvši kako Ministarstvo kontinuirano radi na daljnjem razvoju sustava zaštite potrošača, kako na unaprjeđenju regulatornog okvira i učinkovitoj provedbi, tako i na osnaživanju civilnog područja u cjelini. „Podizanje svijesti svih građana Republike Hrvatske o njihovim potrošačkim pravima, educiranje trgovaca o propisima iz područja zaštite prava potrošača, te mnogi drugi segmenti ovog širokog područja naša su zajednička nastojanja i cilj. Bolje rezultate i visoke standarde u ovom važnom pitanju možemo dostići jedino i isključivo kvalitetnom međuresornom suradnjom te dijalogom svih uključenih aktera“, rekao je ministar Horvat.

Dodao je kako će Hrvatska tijekom predsjedanja Vijećem EU nastaviti aktivno raditi na potrošačkom zakonodavstvu, posebice onom koje se odnosi na zaštitu kolektivnih interesa potrošača te jednaku kvalitetu proizvoda. „S obzirom da su društva i gospodarstva sve više zahvaćena valom digitalizacije, tijekom hrvatskog predsjedanja poticat ćemo raspravu i donošenje konkretnih preventivnih pravila, mjera i postupaka koje je potrebno poduzeti kako bi potrošači bili što zaštićeniji na digitalnom tržištu u vrijeme brzih tehnologija“, zaključio je ministar.
 

Stranica