Za financiranje iz strukturnih fondova EU prijavljena tri projekta u zaštićenim područjima vrijedna preko 100 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548aee36dedc7.jpg

'Zadovoljstvo mi je objaviti da smo danas za financiranje iz strukturnih fondova Europske unije prijavili tri projekta u zaštićenim područjima vrijedna više od 100 milijuna kuna. Strateško opredjeljenje ministarstva je omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode, staviti zaštićena područja u funkciju održivog razvoja. Realizacijom ovih projekata podići će se turistički potencijal zaštićenih područja. Parkovi će postati generatori razvoja ne samo kraja u kojem se nalaze nego i šire regije.' – kazao je danas u Šibeniku ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju projekata u zaštićenim područjima koji su prijavljeni za financiranje iz strukturnih fondova EU.

Riječ je o projektima uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u Puljanima u Nacionalnom parku Krka, izgradnje Geo info centra u Voćinu u Parku prirode Papuk i uređenja posjetiteljskog centra Krasno u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Ukoliko projekti prođu evaluaciju i budu prihvaćeni, a to će biti poznato već krajem svibnja ove godine, bit će financirani sredstvima iz strukturnih fondova u iznosu od 95 do 99 %.

U bivšim vojnim objektima u Puljanima uredit će se posjetiteljski centar, koji se sastoji od atraktivnog objekta škole u prirodi namijenjenog najmlađim uzrastima, smještajnog objekta kapaciteta 38 ležajeva sa priručnim laboratorijem za volontere, znanstvenike i razne skupine posjetitelja. Uredit će se i postav prirodoslovne zbirke, internet kafić s blagovaonicom, prateći vanjski sadržaji kao i dvije poučne staze, a investicija u Puljanima vrijedna je nešto više od 40 milijuna kuna.

Planirani početak realizacije je odmah po odobrenju projekta, tijekom ove godine.

Nacionalni park Krka, uz projekt u Puljanima, očekuje još jedna velika investicija. To je projekt uređenje glavnog cestovnog ulaza u NP na Lozovcu koji je očekivane vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Projekt je u fazi pripreme, odnosno projektiranja, te će iduće godine biti prijavljen za financiranje iz europskih fondova.

Nacionalni park Krka, naglasio je ministar, dobar je primjer kako zaštićena prirodna područja mogu biti pokretači razvoja lokalne zajednice.

Realizacija ovih projekata dodatno će obogatiti i unaprijediti ponudu Nacionalnog parka Krka koji godišnje posjeti oko 800 000 ljudi te će otvoriti mogućnosti za daljnji razvoj turističkih i pratećih djelatnosti na tom području. Stvaranje novih sadržaja ujedno će smanjiti pritisak na Skradinski buk, najprepoznatljiviji fenomen u Nacionalnom parku Krka. Omogućiti će se novi sadržaji posjetiteljima, a prirodni fenomen će se zaštititi od negativnih utjecaja prekomjernog turizma.

U NP Sjeverni Velebit uredit će se posjetiteljski centar u Krasnom. Projekt obuhvaća rekonstrukciju postojeće građevine i uređenje centra, a vrijedan je gotovo 36 milijuna kuna.
U Parku prirode Papuk izgradit će Geo info centar u Voćinu. U višenamjenskoj dvorani bit će uređen prezentacijski prostor sa geološkim postavom, prezentacijom prirodnog bogatstva parka i kulturno-povijesne baštine. Projekt je vrijedan gotovo 38 milijuna kuna.

'Ovo je najbolji primjer kako raditi, planirati i razvijati se štiteći prirodno bogatstvo, a istovremeno ga koristeći za napredak lokalne zajednice. investicije u sva zaštićena područja i upravljanje prirodnim vrijednostima u sklopu uspostave ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj iz strukturnih fondova EU iznose 800 milijuna. Njihova provedba obilježit će ovu godinu, ali i narednih nekoliko godina.' – istaknuo je ministar Zmajlović.



Stranica