Za EU sufinanciranje spremaju se projekti iz prirode vrijedni 550 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5574120b1941f.jpg

„U zaštićena područja ulažemo više nego desetljećima prije. U tri i pol godine pokrenuli smo projekte vrijedne više od 300 milijuna kuna, a u pripremi su projekti od 550 milijuna koji se planiraju sufinancirati iz EU fondova. Važno je da ulažemo u zaštićena područja jer time potičemo održivi razvoj širih regija. Za lokalno stanovništvo to znači nove poslovne prilike za razvoj usluga u turizmu i poljoprivredi.“ – izjavio je prilikom današnjeg obilaska Nacionalnog parka Plitvička jezera ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, tijekom kojeg je otvorio 30. Plitvički maraton i restoran Lička kuća koji je obnovljen nakon što je stradao u požaru.

Ministar je tom prilikom istaknuo da je Hrvatskoj za projekte iz prirode do 2020. dostupno 1,7 milijardi kuna iz EU fondova. Riječ je o projektima koji će unaprijediti posjetiteljsku infrastrukturu parkova i ostalih zaštićenih područja čime se potiče održivi razvoj.

Parkove prirode, naime, svake godine posjećuje sve više gostiju. Samo lani bilo ih je više od 2,7 milijuna. Zbog toga je važno ulagati u infrastrukturu parkova jer se time posjetiteljima nude novi sadržaji, ali i rasterećuju se najposjećeniji dijelovi zaštićenih područja.

Nacionalni park Plitvice je naš najposjećeniji park koji kontinuirano ulaže u infrastrukturu. Nabavio se novi turistički brod vrijedan koji može prevesti 100 putnika. U Rastovači se kod ulaza u park planira gradnja „Holosvijeta Plitvice“. Radi se o projektu novog posjetiteljskog centra vrijednog 25 milijuna kuna koji se ove godine planira prijaviti za EU sufinanciranje.

„Od danas će gosti parka moći uživati i u tradicionalnim ličkim specijalitetima zahvaljujući obnovi restorana Lička kuća. Restoran ima kapacitet za prihvaćanje 270 gostiju, a u njemu se prije požara u prosjeku pripremalo oko 21 tona krumpira i 9 tona janjetine. To će biti prilika da lokalni proizvođači ponovo svoje autohtone proizvode ponude gostima.“ – izjavila je ravnateljica NP Plitvička jezera Natalija Božičević.

Cilj projekata koji se provode u NP Plitvice i ostalim zaštićenim područjima je održivi razvoj. Očuvana priroda naše je najveće bogatstvo i velik potencijal za daljnji razvoj turizma i brojnih pratećih sektora.

„Među tri glavna motiva za dolazak turista u Hrvatsku je očuvana priroda. Stoga je na nama velik izazov staviti prirodne resurse u funkciju rasta na način koji je dugoročno održiv od čega će najviše koristi imati lokalno stanovništvo.“ –dodao je ministar Zmajlović.

Prije samog starta 30. Plitvičkog maratona ministar Zmajlović uručio je priznanje zaslužnim osobama za njegovo održavanje među kojima je bila i Milka Babović, jedna od naših najpoznatijih atletičarki i sportskih novinarki.

 



Stranica