Za energetsku obnovu kuća moći će se prijaviti svi građani koji to žele

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5530ba7114da9.jpg

'Projekti energetske obnove obiteljskih kuća važni su iz nekoliko razloga. Njima potičemo obrtnike i poduzetnike u građevinskom sektoru i čuvamo radna mjesta. Građani energetskom obnovom svojih domova smanjuju potrošnju energenata i emisije štetnih plinova. Time se smanjuju iznosi režija i čuva okoliš. Ove godine omogućili smo da se na poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu javiti svi građani koji to žele.' – izjavio je na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti za građane u Pregradi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar se osvrnuo i na projekte koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi u Pregradi. Realiziran je projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića 'Naša radost'. Tu investiciju od 2,9 milijuna kuna Fond sufinancira sa 1,2 milijuna. Gradi se i Područna osnovna škola Stipernica. Taj je projekt vrijedan 2,2 milijuna kuna a Fond ga sufinancira sa 887.000 kuna.

U protekle tri godine na području Krapinsko-zagorske županije pokrenuto je 99 projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša vrijednih 59 milijuna kuna koje Fond sufinancira sa 26 milijuna. A samo lani Fond je pokrenuo 57 projekata vrijednih 22 milijuna kuna.

Ministar je istaknuo da je izmjenama Programa energetske obnove obiteljskih kuća ukinuta izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije.

'Građani koji žele obnoviti svoju kuću trebat će samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Također, građani će se na poziv moći javiti direktno Fondu bez posredništva gradova i općina. Time se želi pospješiti realizacija projekata, ali i omogućiti pravedniji način dodjele sredstava. Dio građana, naime, lani nije mogao dobiti sredstva Fonda jer se na poziv za energetsku obnovu kuća javila tek trećina gradova i općina.' – dodao je ministar Zmajlović.

Za energetsku obnovu 10.000 obiteljskih kuća osiguran je 71 milijun kuna a raspisivanje javnog poziva očekuje se uskoro. Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Fond je ove godine osigurao 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne 1,2 milijardi kuna.

Ove godine za građane se po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Raspisan je javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike. Ove je godine za tu svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40% ukupne cijene vozila. Dodjeljivat će se do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila i do 30.000 kuna za hibridna vozila. Novost su subvencije od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle.

 



Stranica