Za energetsku obnovu kuća dosad stiglo više od 1900 zahtjeva građana

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/556ec829c3eb7.jpg

„Ove smo godine osigurali novac za energetsku obnovu 10.000 kuća. U prvih mjesec dana javnog poziva zaprimili smo više od 1900 zahtjeva građana. Procedura za prijavu je pojednostavljena, a najveći interes je za obnovom fasada i stolarije. Građani koji energetski obnove svoje domove mogu ostvariti uštede na troškovima grijanja i hlađenja za 30-60%. Time im se povećava kvaliteta života, a zahvaljujući nižoj potrošnji energenata čuva se okoliš.“ –izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti koja je održana u Zagrebu u maksimirskom Centru za kulturu i informiranje.

Bila je to prva tribina na tu temu koju su u Zagrebu organizirali Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U nadolazećim tjednima održat će se još šest tribina i to u Novom Zagrebu (9.6.), Dubravi (10.6.), Trnju (11.6.), Sesvetama (12.6.), Trešnjevci (16.6.) i Susedgradu (18.6.). Fokus prve zagrebačke tribine bio je na poticajima za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Za energetsku obnovu kuća Fond daje 40-80% bespovratnih sredstava. Dosad su odobreni poticaji za obnovu 416 kuća. Vrijednost te investicije iznosi oko 32 milijuna kuna a poticaj po kući prosječno iznosi oko 54.000 kuna. Više od polovice odobrenih prijava dolazi s područja od posebne državne skrbi te ih je najviše iz Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke županije. Građani se mogu javiti za jednu ili više mjera te mogu obnoviti fasade, zamijeniti stolariju, ugraditi plinske kotlove ili solarne panele.

Zamjenom kotla na lož ulje kondezacijskim kotlom na prirodni plin građani godišnje mogu uštedjeti do 17.000 kuna. Zamjenom električnog bojlera za grijanje solarnim sustavom moguće je godišnje uštedjeti od 2300 do 3500 kuna.

Procedura za prijavu je pojednostavljena što je zasigurno i razlog povećanom interesu građana jer je cijelu prošlu godinu sklopljeno 1587 ugovora dok je ove godine, kako smo naveli, u samo mjesec dana od otvaranja javnog poziva stiglo 1916 zahtjeva, a dosad je sklopljeno već 416 ugovora. Osim što je procedura pojednostavljena, smanjeni su i troškovi te troškove certifikatora u 100% iznosa snosi Fond. Za prijavu je potrebno kontaktirati ovlaštenog certifikatora za energetski pregled kuće, zatim zatražiti ponudu izvođača radova, nakon čega se dokumentacija dostavlja Fondu koji će u roku od 45 dana donijeti odluku o odabiru korisnika.

Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Fond je osigurao 600 milijuna kuna što će omogućiti investicije vrijedne gotovo 1,5 milijardi kuna. Uz pozitivne učinke na okoliš ti projekti podižu kvalitetu života građana i potiču gospodarstvo. Poslove energetske obnove obavljaju hrvatski obrtnici i tvrtke, uglavnom lokalni, pa je učinak na gospodarstvo također vidljiv – čuvamo postojeća i omogućujemo otvaranja novih radnih mjesta. 



Stranica