Vrijednost dosad ugovorenih radova na obnovi kuća iznosi 61 milijun kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/558120acd4966.jpg

„Energetskom obnovom kuća građani mogu na troškovima grijanja i hlađenja ostvariti uštede od 30-60%. Dosad smo odobrili 807 ugovora za obnovu kuća. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 61 milijun kuna. Građane najviše interesira obnova fasada i zamjena stolarije. Mnogi se odlučuju i na ugradnju sustava za grijanje koji za energente koriste plin ili biomasu.“ – izjavio je na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti održanoj u Centru za kulturu Trešnjevka ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Tribina održana na Trešnjevci bila je šesta po redu na području Zagreba, a posljednja će se održati 18. lipnja u Susedgradu. Fokus tribine bio je na Programu energetske obnove kuća i koristima koje taj program ima za građane, okoliš i gospodarstvo. Ministar se osvrnuo na dosadašnje rezultata javnog poziva za energetsku obnovu kuća kojeg je Fond raspisao prije nešto više od šest tjedana.

Udio poticaja Fonda u vrijednosti dosad odobrenih ugovora iznosi oko 40 milijuna kuna, odnosno oko 50.000 kuna po kući. Prosječna površina kuća koje građani prijavljuju za poticaje Fonda iznosi manje od 200 m2. Obzirom na to da se građani mogu prijaviti za nekoliko različitih mjera, u 807 kuća odobreno je 1198 mjera. Najviše prijava je za mjere obnove pročelja kuća (572), stolarije (478), te ugradnju plinskih (68) i kotlova na biomasu (34). Zamjenom kotla na lož ulje kondenzacijskim kotlom na prirodni plin moguća je ušteda od oko 17.000 kuna godišnje.

"Dosad je zaprimljeno više od 3500 zahtjeva građana za energetskom obnovom kuća tako da će broj odobrenih ugovora nadmašiti 2014. kada je sklopljeno 1587 ugovora od planiranih 6000. Interes građana je veći nego lani zbog jednostavnije prijavne procedure – građani, naime, više ne ovise o gradovima i općinama u kojima žive već se prijavljuju direktno u Fond.“ Istaknuo je direktor Fonda Sven Müller. Za prijavu je dovoljno obaviti energetski pregled kuće kod ovlaštenog certifikatora, zatražiti ponudu izvođača radova te dokumentaciju poslati direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ako je zahtjev u skladu s propisanim kriterijima javnog poziva, u roku 45 od dana Fond će građanima poslati Odluku i Ugovor o sufinanciranju te se može krenuti s radovima.

Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Fond je osigurao 600 milijuna kuna. Uz pozitivne učinke na okoliš ti projekti podižu kvalitetu života građana i potiču gospodarstvo. Poslove energetske obnove obavljaju hrvatski obrtnici i tvrtke, uglavnom lokalni, pa je učinak na gospodarstvo također vidljiv – čuvamo postojeća i omogućujemo otvaranja novih radnih mjesta.



Stranica