Vozimo EKOnomično - ostvarite do 40% državnih poticaja za kupnju električnog ili hibridnog vozila

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/551ed7e035133.jpg

Projekt Vozimo ekonomično zajednički su pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s ciljem poticanja čistijeg transporta u Hrvatskoj i smanjenja onečišćenja zraka, a ove godine provodi se drugi puta.

Projekt prati europske ciljeve o povećanju energetske učinkovitosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova, te je usklađen s nacionalnim ciljevima iz Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti RH. Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udio od 30%, a u emisijama stakleničkih plinova u EU od oko 25%, od čega preko 70% generira cestovni promet. Zato je važno poticati korištenje učinkovitijih vozila, koja u većoj mjeri koriste obnovljive izvore energije i imaju smanjene emisije CO2.

Kroz projekt „Vozimo EKOnomično“ moguće je ostvariti 40% bespovratnih sredstava za kupnju električnih i hibridnih automobila te električnih skutera, motocikala i četverocikala, za građane i tvrtke i obrtnike. Visina poticaja ovisi o vrsti vozila:

  • do 70.000,00 kuna (M1 i N1): ELEKTRIČNA VOZILA
  • do 50.000,00 kuna (M1 i N1): HIBRIDNA 'PLUG IN' VOZILA i ELEKTRIČNA VOZILA S UGRAĐENIM SUSTAVOM ZA PRODUŽENJE AUTONOMIJE KRETANJA (range extender) s emisijama CO2 do najviše 50 g CO2/km
  • do 30.000 kn (M1 i N1): HIBRIDNA VOZILA SA EMISIJOM DO 90 G CO2/km
  • do 7.500,00 kuna (L1): električna motorna vozila s 2 kotača, radnog obujma motora ≤ 50 cm3, ili kod elektromotora najveće trajne nazivne snage ≤4kW i brzine ≤ 50 km/h - uključuje skutere, segway...
  • do 10.000,00 kuna (L3): električni motocikli konstrukcijske brzine preko 50 km/h
  • do 15.000,00 kuna (L6): električni laki četverocikli snage manje od 4kW
  • do 30.000,00 kuna (L7): električni teški četverocikli snage do 15kW

Građani mogu dobiti poticaj za jedno vozilo, koje moraju zadržati u vlasništvu barem godinu dana, a tvrtke i obrtnici mogu dobiti do 700.000 kn te vozila moraju zadržati u vlasništvu najmanje 3 godine. Sufinancira se kupnja novih vozila, koja mogu biti kupljena u bilo kojoj zemlji Europske unije, međutim trebaju biti registrirana u Hrvatskoj.

Tekst javnog poziva možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.fzoeu.hr/hrv/pdf/Javni%20poziv%20-%20gradjani%20EnU-122015.pdf

Procedura za dodjelu sredstava je jednostavna, a provodi se u sljedećih nekoliko koraka:

  1. ispuniti Zahtjev ( http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=natjecajifzoeu ) i predati ga u Fond zajedno sa kopijom osobne iskaznice, predračunom i tehničkim podacima koje ćete dobiti kod prodavatelja
  2. potpisati ugovor o sufinanciranju koji će Vam doći na adresu
  3. nakon kupnje vozila dostaviti račun, dokaz o uplati i kopiju prometne dozvole
  4. isplata u roku 30 dana

Prošle je godine Fond građanima i tvrtkama odobrio 15,5 milijuna kuna poticaja za nabavu energetski učinkovitih vozila. U ugovorenom roku od 6 mjeseci odobrena sredstva iskorištena su za nabavu 340 vozila: 313 hibridnih, 24 električnih i 3 plug in hibridna.

Sufinanciranjem nabave električnih i hibridnih vozila u Hrvatskoj, planiramo postupno, ali direktno utjecati na smanjenje emisija štetnih plinova u prometu. S obzirom da su emisije iz prometa najznačajniji izvor zagađenja zraka i emisija stakleničkih plinova, postizanjem ovih ciljeva utjecat ćemo na povećanje kvalitete zraka te smanjenje ukupne emisije stakleničkih plinova na razini države.



Stranica