"Voda za sve"

Slika /slike/Vijesti/22.3.2019. - Voda za sve.jpg

Danas se obilježava Svjetski dan voda s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode.

Pod motom „Voda za sve“ danas se obilježava Svjetski dan voda s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa, a u spomen na 1992. godinu i  Konferenciju o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda koja je održana u Brazilu.

Ovogodišnja tema određena je u skladu sa šestim ciljem UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (SDG 6) kojim se za sve ljude do 2030. godine zahtijeva osiguranje pristupa vodi za ljudsku potrošnju, održivo upravljanje vodama te osiguravanje higijenskih uvjeta.

Unatoč značajnom napretku posljednjih 15-ak godina, taj je cilj i dalje nedostupan velikom dijelu svjetske populacije. Prema podacima Ujedinjenih naroda, 2,1 milijarde ljudi još uvijek nema omogućen pristup vodi za ljudsku potrošnju u svojim domovima. Među njima su i marginalizirane skupine koje su posebno ugrožene i suočene s diskriminacijom u pristupu zdravstveno ispravnoj vodi.

 „Jedan od najvećih izazova današnjice je ostvarenje pristupa vodi za ljudsku potrošnju za sve ljude, a posebno ranjivih i marginaliziranih skupina koje bez pomoći država to pravo ne mogu ostvariti. Istovremeno, važno je omogućiti i pristup javnoj odvodnji s obzirom da su zaštita i korištenje voda povezani procesi“ rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić na obilježavanju Svjetskog dana voda. Dodao je i kako je Republika Hrvatska u proteklom razdoblju, svjesna važnosti tih pitanja, pristup sustavima javne vodoopskrbe dovela na zavidnu razinu. „Oko 94% stanovništva ima mogućnost korištenja vode iz sustava javne vodoopskrbe. Uvjeren sam da trebamo nastaviti s aktivnostima na kojima radimo kako bi voda kao prirodni resurs ostala sačuvana za buduće generacije i nadalje bila ponos Lijepe naše“ zaključio je.

Za potrebe daljnjeg unapređenja javne vodoopskrbe u Republici Hrvatskoj, prema procjenama je potrebno uložiti oko 850 milijuna eura od čega se značajan dio planira osigurati iz europskih sredstava.

„U suradnji s resornim Ministarstvom zaštite okoliša i energetike radimo na brojnim projektima kojima vodimo brigu o dostupnosti vode za ljudsku potrošnju u gotovo svim sredinama. Izgradnja vodoopskrbnih sustava i odvodnje je obveza gradova i općina putem njihovih vodno-komunalnih poduzeća, ali naravno da pritom vodimo računa o potrebama i prioritetima pojedinih područja. Također smo svjesni da je nerijetko riječ o sredinama koje nemaju dovoljno vlastitih sredstava za tako velike projekte pa im i dodatno pomažemo“ rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Republika Hrvatska se po rezervama vode nalazi među najbogatijim zemljama Europe i svijeta. 36% ukupne površine Republike Hrvatske pokriveno je vodama.

Stranica