Vlada RH donijela stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku

Slika /slike/Vijesti/2022/DJI_0316_1-2048x1152.jpg
Danas je na sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena odluka o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom.

Govoreći u uvodnom dijelu sjednice Vlade o dosadašnjim i daljnjim mjerama za ublažavanje posljedica energetske krize, premijer Plenković najavio je da će Vlada donijeti stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku.
"Idemo za dodatnom investicijom u postojeći brod s ciljem da on ima kapacitet 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. Time ćemo omogućiti, ne samo potpunu opskrbu plinom za Hrvatsku kada je riječ o potrebama kućanstava i industrije, nego uistinu činimo Hrvatsku regionalnim energetskim hubom", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 milijuna eura, od čega se 25 milijuna planira uložiti u samo proširenje kapaciteta terminala, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže. Za financiranje ulaganja maksimalno će se koristiti EU sredstva uz podršku sredstava iz državnog proračuna.

"Radi se o strateškoj odluci jer udvostručujemo dosadašnje kapacitete LNG terminala na otoku Krku, a ide se i u izgradnju novog plinovoda, sve kako bi se pojačala sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj. Kada govorimo o energetici, ovime se pozicioniramo kao lider u ovom dijelu Europe", izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Stranica