Uz pomoć projekata energetske učinkovitosti do nižih režija

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54d0d8893ffd7.jpg

'U 2015. pripremili smo natječaje za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša kojima će se pokrenuti projekti vrijedni više od 1,2 milijarde kuna. Realizacijom tih projekata stvorit ćemo preduvjete za čuvanje postojećih radnih mjesta i stvaranje novih, smanjiti potrošnju energije, a građanima omogućiti veću kvalitetu života. Projekti energetske učinkovitosti su važni jer svaki građanin u svom domu može osjetiti direktnu korist kroz uštedu energije, što znači manje iznose režija i više novca u kućnom budžetu' – rekao je u Požegi zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza predstavljajući projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji će se sufinancirati u 2015.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 600 milijuna kuna za sufinanciranje projekata čija će ukupna vrijednost premašiti 1,2 milijarde kuna. Raspisat će se 36 javnih poziva i natječaja kojima će Fond u iznosu od 40 do 80% bespovratno sufinancirati do 10.000 projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Za bespovratna sredstva moći će se prijaviti svi građani iz bilo kojeg dijela Hrvatske po jednakim i transparentnim kriterijima uz jednaku i transparentnu proceduru.

Uz građane, na natječaje i javne pozive moći će se javiti jedinice lokalne samouprave, a ove godine bit će objavljen i natječaj za komercijalne zgrade, čime će po prvi puta obuhvaćen komercijalni sektor. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade, banke, i na taj način ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvjete rada. Od ove godine po prvi put kreću javni pozivi i natječaji predviđeni za projekte zaštite okoliša koje provode organizacije civilnog društva, braniteljske zadruge i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, te za obrazovne i istraživačke aktivnosti na području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Novost u ovoj godini jest i poseban naglasak na turistički sektor. Ove godine bit će objavljen natječaj za obnovljive izvore energije u turističkom sektoru, posebno namijenjen vlasnicima hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata. Pokrenut će se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a poticaji će iznositi 800 kuna. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.

Projekt za koji je do sada iskazan najveći interes i najveće zanimanje je energetska obnova obiteljskih kuća. Plan Vlade bio je u 2014. omogućiti obnovu 2.000 obiteljskih kuća. Zahvaljujući izuzetnom interesu građana sredstva su utrostručena i osiguran je novac za obnovu čak 6.000 kuća. Jedinice lokalne samouprave mogu dobiti sredstva za projekte energetske učinkovitosti i uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.



Stranica