Uskoro lakša provjera valjanosti dokumenata ovjerenih elektroničkim potpisom i pečatom

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/images/eSeal and signature validation 1.jpg



Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Financijska agencija (Fina) te Narodne novine d.d. nastavljaju razvijati i promovirati elektroničko poslovanje i e-usluge te promicati implementaciju eIDAS uredbe u Republici Hrvatskoj. Najnoviji projekt financiran putem Instrumenta Europske unije za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility) - eSeal & Signature Validation Service Croatia – usmjeren je na jačanje povjerenja građana i poslovnih subjekata u elektronski potpisane/ovjerene dokumente te povećanja korištenja e-usluga u Republici Hrvatskoj.

Projekt eSeal & Signature Validation Service Croatia će unaprijediti digitalnu infrastrukturu ePotpisa i ePečata kroz uspostavu javnog servisa za validaciju naprednog elektroničkog potpisa i pečata izdanih od svih ovlaštenih pružatelja e-usluga u Europskoj uniji. Konkretno, projektom će se uspostaviti validator putem kojeg će svih zainteresirani subjekti moći provjeriti je li elektronički ovjereni dokument potpisan s važećim potpisom ili pečatom neovisno o tome u kojoj zemlji je taj ePotpis/ePečat izdan, dok god se nalazi na jedinstvenoj „Trusted“ listi pružatelja usluga povjerenja u Europskoj uniji.

 Servis za validaciju će potom biti integriran s:

-       Elektroničkim oglasnikom javne nabave Republike Hrvatske kako bi omogućili korisnicima da validiraju potpisane dokumente u postupcima e-javne nabave;

-       mobilnom aplikacijom mFina kako bi omogućili korisnicima aplikacije da šalju dokumente  za validaciju ePotpisa putem mobilnih uređaja.

Projekt je financiran putem programa Connecting Europe Facility (CEF) Telecom, a ugovor je sklopljen između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao nositelja projekta te Izvršne agencije za inovacije i mreže Europske Komisije (INEA). Projektni konzorcij, uz Ministarstvo, čine Financijska agencija (Fina) te Narodne novine d.d.

Ukupna vrijednost projekta je 176.761,73 EUR, od čega 75% tj. 132.571,30 EUR čine bespovratna sredstava, a završetak projekta je predviđen u veljači 2020. godine.



Stranica