Uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Vrlovka vrijedne 1,75 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55f2c127b6670.jpg

'U uređenje špilje Vrlovke u Općini Kamanje ulažemo 1,75 milijuna kuna. Radovi su u tijeku, a kroz projekt će se urediti posjetiteljska infrastruktura, prilazi špilji, zamijenit će se neadekvatna rasvjeta. Ovo je važan projekt za Općinu Kamanje jer će se uređenjem Vrlovke podići atraktivnost cijelog ovog područja. Kroz dolazak većeg broja gostiju najviše koristi će imati lokalno stanovništvo koje će dobiti priliku za plasiranje autohtonih proizvoda i razvoj turizma' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Općini Kamanje u Karlovačkoj županiji.

Ministar Zmajlović je povodom Dana Općine Kamanje sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, a potom je sa načelnikom Općine i saborskim zastupnikom Damirom Mateljanom te Darkom Spudić, ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije 'Natura Viva', obišao radove na uređenju infrastrukture špilje Vrlovka.

Projekt uređenja posjetiteljske infrastrukture špilje Vrlovka vrijedan je 1,75 milijuna kuna. Financira ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz Projekt integracije u EU Natura 2000.

Ovo je, ujedno, i najveća investicija koja se realizira na području Općine Kamanje.

U sklopu projekta predviđena je izmjena rasvjete, uređenje posjetiteljske infrastrukture, prilaza špilji, kao i postavljanje novih vrata koja će šišmišima omogućavati nesmetani ulaz i izlaz budući da je špilja stanište nekoliko vrsta šišmiša.

'Strategijom razvoja Općine Kamanje jedan od glavnih stupova razvoja jest i turizam. Tome će značajno doprinijeti upravo stavljanje špilje Vrlovka u turističku svrhu. Uređenje špilje Vrlovka omogućit će povećanje broja posjetitelja i razvoj turizma. Ovo je najveća investicija u općini u ovoj godini i stoga zahvaljujem ministru Zmajloviću i Ministarstvu na osiguranim sredstvima za njenu realizaciju' – rekao je načelnik Općine Kamanje i saborski zastupnik Damir Mateljan.

Strategija Ministarstva zaštite okoliša i prirode je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja, prvenstveno turizma. Ministar Zmajlović naglasio je da je u protekle tri godine u infrastrukturne projekte zaštićenih područja uloženo 400 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 550 milijuna kuna koji će se prijaviti za financiranje iz EU fondova.

Što se tiče ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu špilja, osim u špilju Vrlovku, ulaže se u posjetiteljsku infrastrukturu i u drugim špiljama kojima se tako podiže turistički potencijal – uređena je posjetiteljska infrastruktura Otruševačke špilje kod Samobora i špilje Lokvarka u Primorsko-goranskoj županiji, a u tijeku su radovi na uređenju posjetiteljske infrastrukture špilje Veternica na Medvednici.

 



Stranica