Ulaganjima u infrastrukturu parkova i povećanjem broja posjetitelja do razvoja planinskih područja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56695a7532c76.JPG

'U planinskim područjima nalaze se četiri naša nacionalna parka i šest parkova prirode. Ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu, poput izgradnje posjetiteljskog centra Krasno u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit koji je vrijedan 30 milijuna kuna i financira se iz EU fondova, ili uređenjem šetnica i pješačkih staza, potičemo održivi razvoj parkova. Time omogućavamo povećanje broja posjetitelja, a lokalnom stanovništvu plasman turističkih usluga i poljoprivrednih proizvoda' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Međunarodnog dana planina.

Međunarodni dan planina proglasili su Ujedinjeni narodi 2003. godine s ciljem podizanja svijesti u javnosti o važnosti očuvanja planinskih područja. Svake godine se obilježava 11. prosinca. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina je promicanje planinskih proizvoda čime se doprinosi razvoju i povećanju kvalitete života stanovnika tih područja. Posebno se ističe mogućnost razvoja turističkih usluga i poljoprivrede.

Upravo zaštićena područja mogu bit od velikog značaja za održivi razvoj planinskih područja. U planinskim područjima nalaze se nacionalni parkovi Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, Risnjak i Paklenica te parkovi prirode Biokovo, Velebit, Učka, Žumberak, Medvednica i Papuk.

Razvoj turizma kroz uređenje posjetiteljskih centara i usluga kao što su penjanje po stijenama, šetnje pješačkim stazama, obilasci kulturne baštine i slično omogućuju posjetiteljima da otkriju ljepote planinskih područja, a istovremeno se povećanjem broja posjetitelja lokalnim proizvođačima omogućuje plasman autohtonih proizvoda.

S ciljem održivog razvoja zaštićenih prirodnih područja Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u protekle četiri godine u posjetiteljsku infrastrukturu uložilo 400 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 550 milijuna kuna koji će biti prijavljeni za sufinanciranje iz EU fondova.

Parkovi u kojima se obilježava Međunarodni dan planina:

Nacionalni park Sjeverni Velebit – u petak, 11. prosinca, u 18:30 sati u dvorani društvenog doma Krasno organizira se kulturno–zabavni program. U sklopu programa će se održati prezentacija JU Nacionalni park Sjeverni Velebit na temu 'Planinski proizvodi', bit će prikazan film 'Krajačev san' autora Mire Andrića, a posjetitelje će zabavljati ženska klapa Senjkinje, KUD Čuvarice ognjišta Krasno i KUD Carza – Poličnik.

Park prirode Biokovo – u petak, 11. prosinca, u 17 sati na Kačićevom trgu u Makarskoj održat će se promocija kalendara Parka za 2016. godinu uz pripremu tradicionalnog biokovskog jela leće/sočivice, a u nastavku slijedi koncert Big benda Makarska.

Park prirode Učka – obilježavanje Međunarodnog dana planina održat će se u petak, 11. prosinca, u 11 sati, Muzej Kaštel Zrinskih, Brod na Kupi. Učenici će sudjelovati u kreativnim radionicama na temu vila, vještica i mračnjaka, a sve pod vodstvom stručnih suradnica za edukaciju JU 'Park prirode Učka' Marte Blažević i Andree Stojaković te Željke Modrić Surina i Anite Hodak iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Park prirode Papuk – u nedjelju, 13. prosinca, Park prirode Papuk u suradnji sa Slavonskim planinarskim savezom organizira 10. izlet 'Nepoznati Papuk – Voćin – Točak'. Okupljanje sudionika je u 9:30 sati na jezeru Voćin.

 

 



Stranica