Ukinuli smo 130 milijuna kuna parafiskalnih nameta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/560cfa0bbc400.jpg

'Uredbom o gospodarenju otpadnim baterijama i akumulatorima koju je danas donijela Vlada dovršili smo i zadnji korak u ukidanju 130 milijuna kuna parafiskalnih nameta u resoru zaštite okoliša' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom današnjeg vladinog usvajanja Uredbe o gospodarenju otpadnim baterijama i akumulatorima.

Uredbom se propisuje novi način izračuna i plaćanja naknade gospodarenja otpadnim baterijama i akumulatorima. Tvrtke su tu naknadu dosad fiksno plaćale 8,40 kuna po kilogramu baterija i akumulatora. Po novom, naknada gospodarenja otpadnim baterijama i akumulatorima izračunavat će se ovisno o količini prijenosnih baterija i akumulatora koje tvrtka stavlja na tržište te stvarnom trošku gospodarenja tom vrstom otpada. Stvarni trošak odredit će se temeljem javnog poziva na kojem će se prikupljati ponude za najpovoljnijeg sakupljača baterija i akumulatora.

Uredba je usvojena u sklopu Akcijskog plana zakonodavnih aktivnosti za provedbu vladine Odluke o smanjenju parafiskalnih nameta.

Vlada je u rujnu donijela Uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom kojom je poslovni sektor rasteretila za oko 10 milijuna kuna na godišnjoj razini. Taj se propis donosi u sklopu reforme sustava gospodarenja ambalažnim otpadom. Uredbom su obuhvaćane tvrtke i obrtnici koji rade, prodaju, obrađuju ili uvoze proizvode pakirane u ambalaži. Promijenjen je način obračuna naknade gospodarenja otpadnom ambalažom koja više neće biti fiksna, već će se izračunavati prema stvarnim troškovima sustava sakupljanja i oporabe otpadne ambalaže.

U kolovozu je na snagu stupio Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim je ukinuta povratna naknada za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda. Mliječna industrija time je rasterećena za oko 30 milijuna kuna na godišnjoj razini što je dovelo i do niže cijena mlijeka za 50 lipa, koliko je ta naknada bila iznosila.

Pravilnikom je ukinuta i poticajna naknada za ambalažni otpad. Njenim ukidanjem poslovni sektor rasterećen je za oko 40 milijuna kuna godišnje. Svrha te naknade bila je potaknuti proizvođače i uvoznike pića da odabiru proizvode koji na tržište izlaze u višekratnoj ambalaži, kao što je staklena, koja se više puta može upotrijebiti i kao takva je prihvatljivija za okoliš. Zbog toga su se svake godine propisivale kvote za udjele takve ambalaže u odnosu na ukupnu koju obveznik plaćanja naknade stavlja na tržište. Budući da je analiza tržišta ambalažnim otpadom pokazala da se udio te vrste ambalaže ustabilio, ta se naknada više ne propisuje.

Izmjenama naknada u sustavima gospodarenje otpadnim vozilima i gumama tvrtkama iz automobilskog sektora omogućene su uštede od 29 milijuna kuna na godišnjoj razini. A nižim naknadama za otpadna ulja, tvrtke će se rasteretiti za dodatnih 10 milijuna kuna.

U resoru zaštite okoliša parafiskalni nameti koji opterećuju gospodarstvo ukidaju se svugdje gdje je to moguće. Time se želi omogućiti rasterećenje gospodarstva, lakše poslovanje poduzetnicima i snižavanje troškova proizvodnje. Dobrobit reforme sustava zaštite okoliša osjetit će kako tvrtke tako i građani kroz, primjerice, niže troškove mlijeka i mliječnih proizvoda.

 



Stranica