Ubrzana energetska tranzicija doprinijet će povećanju konkurentnosti i razvoju gospodarstva

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/06. 10. 2020. Vijeće za energetiku - neformalno1.jpg
Neformalni sastanak ministara za energetiku održan je danas putem videokonferencije. Glavna tema neformalnog sastanaka ministara za energetiku bila je usmjerenje na europski pristup za postizanje EU energetskih ciljeva za 2030.

Uvodne govore održali su njemački ministar za ekonomske poslove i energetiku Peter Altmaier te povjerenica za energetiku Kadri Simson. Njemački ministar Altmaier naveo je da industrija treba određeni poticaj kako bi se osiguralo dostizanje cilja klimatske neutralnosti dok je povjerenica Simson informirala prisutne o novim inicijativama EK i budućim koracima za osiguranje energetske tranzicije.

S ciljem dostizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, Europska komisija je predložila novi cilj za smanjenje emisija stakleničkih plinova u EU za najmanje 55 % do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990 godine. Procjena je pokazala da to moguće i izvedivo zajedničkim naporima država članica.
Ubrzana energetska tranzicija može učiniti EU konkurentnom te omogućiti stvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstava. Povjerenica Simson predstavila je Komunikaciju Europske komisije za povećanje klimatskih ambicija Europe za 2030. te procjenu nacionalnih-energetsko klimatskih planova.

Hrvatsku je na neformalnom sastanku ministara za energetiku predstavljao državni tajnik za energetiku Ivo Milatić koji je istaknuo važnost nacionalnih energetsko-klimatskih planova u kontekstu oporavka nakon pandemije Covid-19. Naveo je kako će cilj smanjenja emisija od najmanje 55 % do 2030. utjecati na postupak dekarbonizacije te se u idućem desetljeću potrebno usmjeriti na doprinos energetskog sektora tom cilju.

Osim važnosti financiranja biti će potrebne dodatne inicijative, a ključnu ulogu igrati će razvoj inovativnih tehnologija koji će pridonijeti smanjenju emisija kroz različite sektore, od prometa do zgradarstva. U skladu s navedenim, regionalna suradnja i razvoj novih projekata, poput onih usmjerenih na tehnologiju vodika, igrati će ključnu ulogu u idućem desetljeću.

Stranica | Energetika