U Zagorju se realiziraju brojni projekti energetske učinkovitosti

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5613a9a5a2fcf.JPG

'U posljednje tri i pol godine pokrenuli smo projekte energetske učinkovitosti vrijedne 2,2 milijarde kuna. Mnogi od tih projekata provode se i u Zagorju. Obnavljaju se kuće, stambene zgrade, škole, uredi, upravne zgrade gradova i općina. Na tim su projektima angažirane lokalne građevinske tvrtke i obrti pa time, uz to što smanjujemo potrošnju energenata i čuvamo okoliš, stvaramo i poslove za domaće poduzetnike' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon današnjeg obilaska energetski obnovljene upravne zgrade Grada Klanjca.

Ministar se osvrnuo i na ostale projekte energetske učinkovitosti koji se provode u Krapinsko-zagorskoj županiji istaknuvši da je ove godine dosad odobreno 173 projekata energetske obnove obiteljskih kuća vrijednih 13 milijuna kuna. U Klanjcu je ove i prošle godine odobrena i obnova sedam obiteljskih kuća vrijedna 540.000 kuna te je ministar obišao i jednu od kuća u obnovi.

'Ove godine odobrili smo 205 projekata energetske obnove nestambenih zgrada vrijednih 360 milijuna kuna. Obnovu uprave zgrade Grada Klanjca sufinancirali smo sa 40%. Zgrada će sad imati znatno manje troškove za grijanje' – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

U Krapinsko-zagorskoj županiji provodi se devet projekata obnove vrtića, škola, upravnih zgrada općina i gradova te ostalih nestambenih zgrada vrijednih 16 milijuna kuna.

'U realizaciji projekata energetske učinkovitosti imamo odličnu suradnju s Ministarstvom i Fondom. Projekti koje realiziramo omogućit će našim sugrađanima veću kvalitetu života. Na obnovama zgrada i kuća većinom su angažirane zagorske građevinske tvrtke i obrti pa je korist za lokalnu zajednicu još i veća' – izjavio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Od projekata koji se provode u Županiji istaknuta je i obnova dječjeg vrtića 'Naša radost' u Pregradi vrijedna 2,9 milijuna kuna. U sklopu projekta vrtić je dobio toplinsku i hidro izolaciju, novu vanjsku stolariju, novi sustav centralnog grijanja i solarne ploče. Realiziran je i projekt izgradnje energetski učinkovite Područne osnovne škole Stipernica vrijedan 2,2 milijuna kuna. Završila je i gradnja energetski učinkovitog Dječjeg vrtića Maslačak u Krapinskim Toplicama vrijedna 3,9 milijuna kuna. A odobren je projekt rekonstrukcije Osnovne škole Belec u istoimenoj općini vrijedan 3,8 milijuna kuna.

'Obnova upravne zgrade stajala je 1,2 milijuna kuna. Zgrada će sad trošiti znatno manje energije potrebne za grijanje. Obnovljeni su krovište, vanjska stolarija i fasada. Uštede će nam omogućiti da dio sredstava predviđenih za troškove grijanja zgrade preusmjerimo u druge svrhe' – izjavio je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

U 2014. i 2015. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Krapinsko-zagorskoj županiji odobrio je i energetsku obnovu četiri zgrade u Zaboku, Zlatar Bistrici i Krapinskim Toplicama vrijednu 3,5 milijuna kuna.

 



Stranica