U Vukovaru obilježen Međunarodni dan Dunava

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5954fbf60fcff.JPG

U Vukovaru je danas obilježen Međunarodni dan Dunava te je u organizaciji Hrvatskih voda provedeno čišćenje korita Dunava u vukovarskoj Lučici, položen je vijenac u Dunav u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile, a upriličen je i posjet vukovarskoj adi koja je postala omiljeno izletište Vukovaraca.

Hrvatske vode trenutno u Vukovaru provode nekoliko vrijednih projekata koji će dodatno povećati kvalitetu života. Riječ je o gradnji šetnice uz Dunav i obaloutvrde sa šetnicom od centra grada do Vučedola gdje će biti izgrađen i pročistač  vode, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Najavio je da će se za nekoliko godina, nakon izgradnje pročistača za vodu, sve otpadne vode Dunava prikupljati, pročišćavati te kao čista voda vraćati opet u Dunav. 

Đuroković je također rekao  kako će Hrvatske vode ove godine krenuti s projektom vraćana „otoka ljubavi“ kod Osijeka gradu Osijeku. Taj otok je sada pod minama tako da će se do kraja godine, u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje (HCR), krenuti u uklanjanje mina. Plan je da se iduće godine Međunarodni dan Dunava obilježi na tome otoku kod Osijeka.

Obilježavanju Međunarodnog dana Dunava u Vukovaru nazočila je i pomoćnica ministra zaštite okoliša Elizabeta Kos koja je podsjetila kako je Hrvatska još 1994. godine potpisala Dunavsku konvenciju, a da se Međunarodni dan Dunava u 14 zemalja dunavskog sliva obilježava od 2004. godine.  

„Vukovar i Vukovarci su oduvijek bili okrenuti prema Dunavu ali je to u zadnjih 30-40 godina promijenjeno. Razlog tome je bio urbanistički pristup što mi sada mijenjamo. Realizirali smo niz projekata uz Dunav, neki su u tijeku, a imamo i niz novih planova. Cilj nam je vratiti se svojim korijenima, odnosno, Dunavu“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je kako Dunav donosi niz pogodnosti i prednosti što treba iskoristiti, ali i da u isto vrijeme moramo naučiti i znati kako se boriti s opasnostima koje donosi jedna takva moćna rijeka.  

(Hina)



Stranica