U uređenje Otruševačke špilje uloženo više od 700.000 kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5593c6338ffa7.jpg

'U Hrvatskoj je dosad istraženo više od 9000 špilja koje predstavljaju naše veliko prirodno bogatstvo, ali i potencijal za privlačenje novih posjetitelja. Mnoge špilje dio su zaštićenih područja te je njima potrebno gospodariti na održivi način. Kako bi ih zaštitili u provedbi je izrada Katastra speleoloških objekata te financiramo uređenje više špilja, među kojima je i Otruševačka špilja. Želimo da i taj dio prirodnih ljepota Hrvatske vidi što više ljudi čime se lokalnom stanovništvu otvaraju razvojne prilike.' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon današnjeg obilaska Otruševačke špilje.

Otruševačka špilja nalazi se u blizini Samobora, a otkrio ju je 1973. Josip Grgos po kojem je još nazivaju i 'Grgosovom špiljom'. Njegov sin Josip 2007. je u blizini otkrio novu špilju koja ima tri dvorane i dugačka je 130 metara. Obitelj Grgos ulagala je velike napore kako bi te špilje zaštitila. Tražili su i pomoć institucija kako bi špilje dodatno uredili i omogućili dolazak većeg broja posjetitelja. No, sluha za njihove ideje nije bilo sve donedavno.

'U uređenje Grgosove špilje uloženo je više od 700.000 kuna. To se ulaganje nadovezuje na napor i višegodišnji trud obitelji Grgos da sačuva ovaj vrijedan prirodni fenomen. Na tome im svi možemo biti zahvalni. Vjerujem da će špilja sada kad je uređena postati jedan od turističkih atrakcija Samobora i okolice.' – dodao je ministar Zmajlović.

Otruševačka špilja je u sklopu uređenja dobila novu rasvjetu, stazu, ulaz i pješački pristup. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 80% novca potrebnog za uređenje, a ostatak iznosa osigurala je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Hrvatska je bogata špiljama i jamama te je Ministarstvo pokrenulo projekte kojima želi povećati njihovu zaštitu.

Prikupljaju se podaci i izrađuje Katastar speleoloških objekata vrijedan milijun kuna. Projekt se realizira u suradnji sa speleološkim udrugama, a podaci o prvih 1000 speleoloških objekata ući će u Katastar u prvom dijelu 2016. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode sve speleološki objekti su od posebnog interesa za RH te mogu biti zasebno zaštićeno područje u kategoriji spomenika prirode.

Ulaže se i u posjetiteljsku infrastrukturu špilja. Uz Otruševačku špilju, uredila se i špilja Lokvarka u Primorsko-goranskoj županiji. Do kraja godine uredit će se špilje Veternica na Medvednici i Vrlovka u Karlovačkoj županiji. Cilj je da se špilje zaštite ali i stave u funkciju održivog razvoja.

Kroz dolazak većeg broja gostiju najviše koristi imati lokalno stanovništvo koje će dobiti priliku za plasiranje autohtonih proizvoda i razvoj turizma. Dosad je u održivi razvoj zaštićenih područja uloženo oko 400 milijuna kuna, a u pripremi za EU sufinanciranje su projekti vrijedni 550 milijuna. Za projekte iz prirode do 2020. Hrvatskoj je iz EU fondova dostupno više od 1,7 milijardi kuna. Očuvana priroda naše je najveće bogatstvo i velik potencijal za daljnji razvoj turizma i brojnih pratećih sektora.



Stranica