U Topuskom održana Konvencija zadruga hrvatskih branitelja

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Topusko Zadruge naslovna.JPG
S ciljem informiranja hrvatskih branitelja-zadrugara o novostima u zadružnom poduzetništvu, kao i prezentiranja svih tema od značaja za poslovanje braniteljskih zadruga, što uključuje brojne mogućnosti ostvarivanja potpora različitih institucija, u Topuskom je u petak (6. ožujka 2020.) održana Konvencija zadruga hrvatskih branitelja.

Konvenciju je, kao domaćin, svojim govorom otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, naglasivši tom prilikom kako trenutno aktivno djeluje 275 zadruga, pri čemu je više od 4.600 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji uključeno u rad. Dodao je i kako se u tome očituje koliko hrvatski branitelji u miru doprinose gospodarskom razvoju.

Uz njega, Konvenciji su prisustvovali i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao i državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić. Konvencija zadruga okupila je više od 130 predstavnika zadruga hrvatskih branitelja te predstavnike državnih institucija, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Podravke i Hrvatske poštanske banke.

Neposredno prije samog početka, zajedno s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata s područja Topuskog, položen je vijenac i zapaljene su svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Zadrugama kroz godinu osigurano gotovo 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pohvalio je rad vrijednih ruku zadrugara te pozvao sve hrvatske branitelje koji imaju mogućnosti da se organiziraju i udruže u projekt zadruga. „Analizirali smo normativne akte koji tretiraju ovu tematiku, kako bi pronašli modele za još učinkovitije i uspješnije poslovanje naših braniteljskih zadruga. Sve to radimo u suradnji s našim županijama, gradovima i općinama, s udrugama iz Domovinskog rata te svim resorima u Vladi“, istaknuo je ministar Medved.

Ministar Horvat iskoristio je tu priliku kako bi predstavio okvir koji zadrugarima stoji na raspolaganju kroz prezentaciju „Zadružni sustav u RH - izazovi zadrugarstva u RH“. Naglasio je spremnost na suradnju s braniteljskim zadrugama te nastavak olakšavanja administrativnih barijera s kojima se zadrugari susreću u okviru postojećeg zakonskog sustava.

Zadrugama smo u proračunu kroz godinu osigurali gotovo 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz natječaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva hrvatskih branitelja. Uz to, omogućeno im je korištenje ESIF kredita i jamstava kroz agenciju HAMAG-BICRO, a otvorena im je i mogućnost da kroz projekt naukovanja za obrtnička zanimanja u sustavu strukovnog obrazovanja i zadrugari mogu aplicirati na te potpore“, napomenuo je ministar.

Župan Ivo Žinić i načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić zahvalili su okupljenima na dolasku u Topusko i na poticanju razvoja ovoga kraja, koji je dao nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu. Zahvalili su predstavnicima ministarstva i Vladi Republike Hrvatske na naporima koji se ulažu u razvoj te pozvali sve prisutne da se uključe i ulažu u ovaj kraj i kroz zadružni potencijal.

U sklopu Konvencije održano je više prezentacija, a prikaz dosadašnjeg i plan budućeg rada izložili su i voditelji pet referalnih centara. Državna tajnica Nevenka Benić, u čijoj nadležnosti su i zadruge hrvatskih branitelja, zaključila je konferenciju te izrazila zadovoljstvo zbog rekapitulacije rada i planova za budućnost koji su se danas prezentirali te poželjela zadrugarima još više uspjeha u radu.

Teme Konvencije:

·         Zadružni sustav u RH – izazovi zadrugarstva u RH, Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta
·         Društveno poduzetništvo braniteljskih zadruga kroz Europski socijalni fond, Nada Trgovčević Letica, načelnica Sektora Ministarstva rada i mirovinskoga sustava
·         Suradnja s Agronomskim fakultetom, prof. dr. sc. Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta
·         Sporazum s Podravkom – prikaz dosadašnje suradnje i izazovi za buduću suradnju, Nikolina Jelović, Podravka d.d, voditeljica zajedničkih poslova
·         Mogućnosti uključivanja hrvatskih branitelja u provedbi Zajedničke poljoprivredne politike, Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede
·         Sporazum o suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom o mogućnostima realizacije poljoprivrednih i poslovnih kredita, Stjepan Ćosić, Hrvatska poštanska banka, voditelj odjela razvoja i unapređenja prodaje za gospodarstvo
·         Aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja, Marijana Tkalec, načelnica Sektora Ministarstva hrvatskih branitelja
·         Suradnja s Pleter-uslugama d.o.o., Martina Puljić, Pleter-usluge d.o.o., članica Uprave
·         Rad Referalnih centara – prikaz dosadašnjeg rada i plan budućeg rada, predstavnici pet referalnih centara 
 

Stranica