U Rovinju održana konferencija „Investirajte pametno – Investirajte u Hrvatsku“

  • Slika /ARHIVA DOKUMENATA/Naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika
U Rovinju je danas održana konferencija „Investirajte pametno – Investirajte u Hrvatsku“ u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Večernjeg lista.
 
Konferencija je održana u okviru "Strateškog projekta za podršku inicijativa klastera konkurentnosti" kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a partner na projektu je Hrvatska gospodarska komora. Vrijednost projekta je 67.494.068,00 kuna, a sufinanciran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020., s ciljem predstavljanja potencijala za investiranje i omogućavanja umrežavanja tvrtki, investitora i partnera za razvoj inovativnih projekata, proizvoda i usluga u području strateških segmenata i tematskih područja pametne specijalizacije u RH.
 
Državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman istaknula je da Hrvatska ima niz konkurentskih prednosti koje može dobro iskoristiti te kako poticanje klastera konkurentnosti predstavlja kvalitetan mehanizam kroz koji se može povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.
 
U okviru tog projekta identificirano je 13 globalnih lanaca vrijednosti koji predstavljaju priliku za specijalizaciju i privlačenje investicija u RH. Za svako od tih 13 područja, odnosno industrija, napravljeni su i strateška segmentacija i akcijski planovi, kojima se i poslovni sektor želi usmjeriti prema onome za što se ocjenjuje da su globalno konkurentni i profitabilni segmenti gospodarstva. Između ostalog, to su biofarmaceutika, zdravstvene usluge, održiva proizvodnja i prerada hrane, inteligentni transportni sustavi, informatičko-komunikacijske tehnologije i itd.
 
„To su osnovna područja u kojima smatramo da postoji razvojni potencijal i gdje Hrvatska može imati konkurentske prednosti te u koja želimo usmjeriti daljnji rad i sredstva koja su nam na raspolaganju, pa između ostalog i potaknuti privatna ulaganja u te segmente“, poručila je Mikuš Žigman.
 
U tom kontekstu, rekla ja Mikuš Žigman, izravna strana ulaganja predstavljaju važan čimbenik za poticanje konkurentnosti te su često i pokretač ulaska u globalne lance vrijednosti, pri čemu ulagači i njihova ulaganja mogu donijeti specijalizirana znanja i tehnologije te pomoći hrvatskoj industriji da se prilagodi.
 
Predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko poručila je da je investiranje put ka podizanju konkurentnosti i otpornosti hrvatskog gospodarstva. Kako je istaknula, HBOR je u posljednje tri godine podržao ukupno više od 7.000 projekata vrijednih 23,5 milijardi kuna, a kada se govori samo o podržanim investicijama, to iznosi 12,3 milijarde kuna, a obuhvaća četiri tisuće projekata.
 
Predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Vjeran Vrbanec naglasio je kako je ta agencija u proteklih pet godina potaknula investicije u vrijednosti 18 milijardi kuna, pri čemu je podržano oko 12.800 projekata te stvorena pretpostavka za otvaranje 23 tisuće radnih mjesta. Podsjetio je da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u petak u javno savjetovanje uputilo nacrt poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju, ukupne alokacije u iznosu od 130 milijuna eura, pri čemu se objava natječaja očekuje sredinom travnja.
Po njegovim riječima, u sljedećem razdoblju, kroz Višegodišnji financijski okvir (VFO) te financijski instrument EU sljedeće generacije, hrvatske poduzetnike i javnu upravu očekuje oko 24 milijarde eura, a taj novac treba što pametnije i brže iskoristiti.
 
U programu su sudjelovali predstavnici tvrtki koje posluju u okviru strateških segmenata, a konferencija je organizirana pod pokroviteljstvom AmCham Croatia (Američka gospodarska komora u Hrvatskoj) i Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN).
 
 
Izvor: HINA

Stranica