U Rijeci održana radionica za potrošače o zamkama prilikom internet kupovine i o uvođenju eura

Slika /slike/Vijesti/2022/Ri (002).jpg
U petak, 2. prosinca 2022. u Gradskoj vijećnici u Rijeci održana je informativna radionica za potrošače o zamkama prilikom internet kupovine te o uvođenju eura, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i centra Europe Direct Rijeka u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivoga razvoja.
 
Predavači iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja održali su prezentacije o najvažnijim promjenama koje nastupaju s uvođenjem eura koje se tiču potrošača kao i o zamkama koje vrebaju potrošače prilikom kupovine putem interneta.
 
S povećanjem učestalosti kupovine na internetu dolazi i do većeg broja slučajeva narušavanja prava potrošača i prijevara, stoga je nužno da su građani upoznati s pravima koje imaju. U okviru radionice potrošače se informiralo o najbitnijim stvarima na koje moraju obratiti pažnju kako ne bi ostali bez proizvoda ili uplaćenog novca.
 
U sklopu radionice potrošačima su predstavljeni glavni mehanizmi zaštite potrošača u procesu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Pojašnjeno je što je to Etički kodeks i zašto bi potrošači trebali birati poslovne subjekte koji su se pridružili inicijativi te kako i sami potrošači mogu pridonijeti transparentnom uvođenju eura unošenjem pohvala/pritužbi putem aplikacije Etičkog kodeksa. Građani su upoznati s dizajnom, izgledom te zaštitnim obilježjima novčanica i kovanica eura te su dobili praktične savjete o zamjeni valute. Također, saznali su gdje i na koji način se mogu informirati o zamjeni hrvatske kune eurom.
 
Udruga Potrošački centar iz Rijeke jedna je od 6 udruga koje provode projekt „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“. Gospodin Marko Paripović iz udruge Potrošački centar predstavio je udrugu te projektne aktivnosti koje se provode u sklopu ovog projekta.
 
Radionica u Rijeci treća je u nizu radionica na temu kupovine putem interneta i uvođenja eura koje Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Europe Direct centri u Hrvatskoj organiziraju u suradnji Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. U ovoj godini održat će se još jedna radionica, 7. prosinca u Zagrebu.
 

Stranica