U protekle tri godine u Zagrebačkoj županiji pokrenuti projekti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša vrijedni 236 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54f44d20df7c2.jpg

'Građani, gradovi i općine sve više shvaćaju važnost projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti koje provodimo. Građani žele sudjelovati u projektima energetske učinkovitosti, obnoviti svoje domove, smanjiti iznose za režije i povećati kvalitetu života. Također, gradovi i općine pokazuju više inicijative za projekte razvrstavanja otpada i sanacije odlagališta u čijoj im realizaciji pružamo svu potrebnu pomoć. Krajnji cilj projekata koje provodimo je povećanje razine zaštite okoliša, veći standard života građana i pokretanje novog investicijskog ciklusa' – izjavio je danas u Zagrebu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za Zagrebačku županiju.

U prethodne tri godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Zagrebačkoj županiji je pokrenuo projekte vrijedne 236 milijuna kuna koje sufinancira sa 74 milijuna, što je duplo više nego u razdoblju 2008.-11. U sklopu programa energetske obnove obiteljskih kuća u 2014. na području Zagrebačke županije pokrenuta je obnova kuća vrijedna 3,8 milijuna kuna koju Fond sufinancira sa milijun kuna.

Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. u Fondu je osigurano 600 milijuna kuna, a projekti će se sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Za građane je najznačajniji projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30% do čak 60% te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja.

Ove godine se mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond te će se na natječaj, koji je planiran za ožujak, moći prijaviti svi građani.

Fond i ove godine sufinancira projekte energetske obnove višestambenih zgrada, a po prvi put će bit objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi, te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvijete rada.

Pokreće se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv predviđen je u svibnju.

I ove godine se nastavljaju projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.

 



Stranica