U Portorožu održan sastanak EU direktora zaštite prirode

Slika /slike/Vijesti/2021/Portorož.jpg

U organizaciji slovenskog predsjedništva Vijećem Europske unije, u Portorožu je održan dvodnevni sastanak EU direktora zaštite prirode, s ciljem utvrđivanja statusa provedbe Strategije EU za bioraznolikost, učinkovite razmjene informacija te definiranja prioriteta i ključnih pitanja za učinkovitu provedbe Strategije.

U fokusu sastanka bila je provedba Strategije EU za bioraznolikost do 2030., kao i upravljanje provedbom koje uključuje praćenje provedbe, analizu te moguće korektivne mjere. Tijekom oba dana sastanka raspravljalo se o novoj EU Strategiji za šume u kontekstu doprinosa dostizanju ciljeva bioraznolikosti te o divljim oprašivačima s naglaskom na njihovo praćenje i zaštitu kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku Europske unije.

Predstavnici Republike Hrvatske, Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode i dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavili su iskustva, mogućnosti i izazove RH u doprinosu dostizanja cilja zaštite od najmanje 30% morskih područja u EU, od čega bi se trećina odnosila na strogu zaštitu.   

„Nedavnim proglašenjem Jabučke kotline pod trajnom zaštitom ukupan postotak zaštićenog mora iznosi 12.6%. Pred nama je veliki izazov u ovom desetljeću da ostvarimo ambiciozne planove za 30% zaštite mora pod nacionalnom jurisdikcijom“, izjavio je ravnatelj Kreitmeyer.

Ravnatelj Zavoda Aljoša Dupić izjavio je kako povećanje površine zaštićenih područja u moru treba donijeti obostranu korist, kako za sektor ribarstva, tako i za sektor zaštite prirode. “Očuvat ćemo bioraznolikost, povećati prinose ribarstva, ali i osigurati zdrave ekosustave koji doprinose ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama”, zaključio je ravnatelj Duplić.

 



Stranica