U Parku prirode Kopački rit otvoreno novo turističko pristanište

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Kopački rit pristanište.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Parku prirode Kopački rit u danas je otvoreno novo turističko pristanište kojim će se omogućiti veća fluktuacija posjetitelja i lakši pristup plovilima za razgledavanje parka.
 
Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 11,1 milijun kuna, od čega je 85 posto financirano sredstvima EU fondova, a ostatak nacionalnim sredstvima.
 
Ravnatelj Parka prirode Tomislav Bogdanović rekao je kako projekt znači nastavak ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu, a dovršenjem izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš završen je najzahtjevniji dio projekta.
 
Time se omogućuje da se posjetitelji na što sigurniji način spuste do turističkih brodova, a i samo prometovanje brodova je olakšano, posebno za osobe s posebnim potrebama.
Najavio je kako bi izgradnja novog izletničkog elektrobroda trebala biti završena do kraja rujna, a statistički pokazatelji posljednjih tjedana pokazuju uzlazni trend posjeta, što znači da se polako ali sigurno izlazi iz "covid situacije".
 
Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Krajtmajer izrazio je zadovoljstvo što će obnovljeni kompleks dvorca Tikveš biti otvoren do kraja godine, što će biti kruna u ovom investicijskom ciklusu iz EU fondova.
 
Predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlatka Gulan-Zetić rekla je da je Fond sufinacirao projekt kroz nacionalnu komponentu iznosom od 1,3 milijuna kuna, što je samo jedan od projekata koje se sufinancira u Kopačkom ritu, poput obnove posjetiteljskih centara u dvorcu Tikveš.
 
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako se posljednjih godina sustavno i planski ulaže u razvoj turizma, kvalitetu ponude i turističku infrastrukturu, sa ciljem da županija postane najjača kontinentalna turistička destinacija.
 
Izvor: HINA
Foto: Ivona Leko


Stranica