U Osijeku počela izgradnja dva reciklažna dvorišta

Slika /slike/Vijesti/05.02.2019.  Osijek.jpg

Danas je potpisan i ugovor o dodjeli 3.037.171,71 HRK bespovratnih EU sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta „Vitika“ u Đakovu.

U Osijeku, u gradskim četvrtima Gornji grad i Retfala, uskoro će biti izgrađena dva reciklažna dvorišta sufinancirana kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. Teren na kojem će biti smještena reciklažna doviršta danas je obišao i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Dobrobiti organiziranog sakupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada u reciklažnom dvorištu Gornji grad koristit će više od 23 tisuća Osječana.

Ukupni prihvatljivi troškovi izgradnje i opremanja ovog reciklažnog dvorišta su 4.008.142,00 HRK, od čega 85 % odnosno 3.406.920,00 HRK čine EU sredstva. Preostalih 15 % osigurat će Grad Osijek. 

Reciklažno dvorište Retfala kada bude izgrađeno, u kolovozu 2020. godine, koristit će oko 12 tisuća kućanstava ove gradske četvrti i Mjesnog odbora Višnjevac.

„Reciklaža dvorišta su izuzetno važan segment infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Stoga je svaki iskorak jedinica lokalne samouprave hvalevrijedan“ rekao je ministar Ćorić i dodao kako je ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska preuzela vrlo ambiciozne ciljeve u području gospodarenja otpadom. „Put koji je ispred nas nije lagan stoga sve jednice lokalne samouprave moraju učiniti maksimalan napor. Inicijativa koju je pokazao Grad Osijek jasno pokazuju da su ciljevi ambiciozni, ali ostvarivi“ istaknuo je Ćorić.

Danas je potpisan i ugovor o dodjeli 3.037.171,71 HRK bespovratnih EU sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta „Vitika“ u Đakovu.

Ovo reciklažno dvorište prvo je od dva reciklažna dvorišta u Đakovu s obzirom da su sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom gradovi i opčine koje imaju više od 1.500 stanovnika dužne osigurati najmanje jedno reciklažno dvorište i još po jedno na svakih idućih 25.000 stanovnika.

„Vjerujem da će nabava spremnika, izgradnja reciklažnih dvorišta i sortirnica, kao i nabava ostale potrebne infrastrukture uz dobru edukaciju građana dovesti da toga da odvojeno sakupljamo 50% otpadnog papira, plastike, stakla i metala“ istaknuo je ministar Ćorić nakon potpisivanja ugovora te je dodao „trećina teritorija Republike Hrvatske dio je mreže Natura 2000. Stoga ne čudi da je naš cilj izraditi sustav kružnog gospodarstva kojim ćemo očuvati našu predivnu zemlju i sačuvali ju za generacije koje dolaze“.

Stranica