U Općinama Nuštar i Kneževi Vinogradi potpisani ugovori za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a6217cee64b4.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić boravio je danas u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji gdje se sastao s predstavnicima županija i jedinica lokalne samouprave s tog područja na temu gospodarenja otpadom.

Tom je prigodom ministar Ćorić s načelnicima općina Nuštar i Kneževi Vinogradi potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstva za projekte izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje i uređenja reciklažnog dvorišta Nuštar je 3.289.569,85 kuna od čega EU sufinancira 2.796.134,37 kn odnosno 85%.

Ministar Ćorić naglasio je kako je ovo peto reciklažno dvorište na području Vukovarsko-srijemske županije. Do sada smo potpisali ugovore za reciklažna dvorišta u Iloku i Županji te općinama Borovo i Stari Jankovci - rekao je Ćorić naglasivši kako je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta samo jedan od segmenata ka uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Za uređenje i opremanje reciklažnog dvorišta Kneževi Vinogradi osigurano je 1.613.778,12 kn EU sredstava što je 85% od ukupne vrijednosti projekta - 1.898.562,50 kn.

Načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić naglasio je kako će se izgradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta razviti ekološka svijest, smanjiti broj divljih odlagališta te povećati broj zaposlenih u ovoj općini.

Na području Osječko-baranjske županije provode se brojne aktivnosti u okviru izgradnje infrastrukture za gospodarenje otpadom kazao je ministar Ćorić naglasivši kako je do sada samo za  izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta u Đakovu te općinama Erdut, Feričanci, Vladislavci i Kneževim Vinogradima osigurano 9,7 milijuna kuna EU sredstava.

Govoreći o aktivnostima koje Ministarstvo čini kako bi se ostvario plan da se do 2020. reciklira ili kompostira više od 50 posto otpada, ministar Ćorić je istaknuo kako je javni poziv za dodjelu bespovratnih EU sredstava za projekte izgradnje reciklažnih dvorišta još uvijek u tijeku i putem njega je jedinicama lokalne samouprave dostupno ukupno 214,5 milijuna kuna.

Do sada su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za ukupno 43 projekta. Osim za reciklažna dvorišta, u tijeku je i javni poziv za sufinanicranje projekata sanacija odlagališta otpada te javni poziv za provedbu informativnih aktivnosti za gradove i općine. Uz to sljedeći tjedan bit će raspisan poziv za nabavu spremnika, a vezano uz izgradnju sortirnica i postrojenja za obradu odvojenog prikupljanja biootpada“ – najavio je ministar Ćorić.



Stranica