U okviru Političkog foruma UN-a o održivom razvoju predstavljena hrvatska iskustva u provedbi zaštite okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/559b9fb7d6089.png

'Hrvatska je u sklopu UN-ovog Programa ocjene provedbe zaštite okoliša sudjelovala u dva ciklusa izrade izvješća o provedbi zaštiti okoliša. Izvješća su se pokazala važnim dodatnim alatom za poboljšanje nacionalne okolišne politike u procesu pristupanja Hrvatske Europske unije. Danas, dvije godine nakon što smo punopravna članica EU, Hrvatska je u sektoru zaštite okoliša napravila puno. Ubrzana je gradnja centara za gospodarenje otpadom, sanirana su brojna odlagališta otpada, a jedinicama lokalne samouprave sufinancira se oprema potrebna za odvojeno prikupljanje otpada' – sinoć je u New Yorku izjavio zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza koji je u okviru Političkog foruma UN-a o održivom razvoju predstavio hrvatska iskustva iz procesa Programa ocjene provedbe zaštite okoliša Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE).

UNECE je u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode tijekom 2013. izradio Izvješće o provedbi zaštite okoliša u Hrvatskoj (EPR) i izdao odgovarajuće preporuke. Radi se o opsežnom izvješću čija je svrha unaprijediti upravljanje okolišem i ojačati mehanizme njegove zaštite kroz ocjenu trenutnog stanja, zaključke i preporuke Vladi RH za buduće aktivnosti u cilju poboljšanja politika, usvajanja najbolje prakse te usklađivanja s utvrđenim standardima i principima.

Zamjenik ministra Hrvoje Dokoza sudjelovao je u popratnom događaju Političkog foruma UN-a pod nazivom: 'UNECE Stručna ocjena: naučene lekcije i prilike za doprinos u provedbi i ocjeni provedbe ciljeva održivog razvoja' na kojem je EPR predstavljen kao model za regionalno izvješćivanje o provedbi ciljeva održivog razvoja koji će biti usvojeni na Općoj skupštini UN-a u rujnu 2015. Zamjenik Dokoza predstavio je iskustvo pripreme Izvješća o provedbi zaštite okoliša kao i neke od aktivnosti koje je u međuvremenu RH provela u skladu s preporukama iz Izvješća.

Zamjenik ministra istaknuo je da su u segmentu otpada pokrenute brojne sanacije odlagališta otpada te da će se ove godine otvoriti dva centra za gospodarenje otpadom – Marišćina u Rijeci, u kojem će se obrađivati otpad s područja Primorsko-goranske županije, i Kaštijun u Puli, u kojem će se gospodariti otpadom s područja Istarske županije. Ove godine za EU sufinanciranje prijavit će se još tri centra, a za jedan se planira raspisati javni natječaj za izvođače radova. Kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jedinicama lokalne samouprave sufinancira se nabava opreme za razvrstavanje otpada. U posljednje tri godine pokrenuti su projekti nabave opreme za razvrstavanje otpada vrijedni oko 550 milijuna kuna.

Dio preporuka odnosio se na i segment prometa i poticanja nabave ekološki prihvatljivijih vozila u kojem je Hrvatska napravila veliki pomak. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost lani su pokrenuli paket sedam mjera za osvješćivanje o važnosti poticanja čistijeg transporta. Taj paket, između ostalog, uključuje subvencioniranje kupnje vozila za građane i tvrtke koja manje onečišćuju okoliš, poticanje 'zelenog' javnog transporta. Od 1. siječnja 2015. na snazi je nova Uredba o CO2 kojom smo uveli pravedniji način obračuna posebne naknade na motorna vozila prema kojoj vlasnici vozila koja više onečišćuju plaćaju više. Ove je godine Fond odobrio sufinanciranje nabave 506 ekološki prihvatljivijih vozila za što osigurani poticaji od 18 milijuna kuna.

Ono što je još važnije je to da se građani sve više interesiraju za poticaje koji im se nude za energetsku obnovu zgrada, kuća, kućanskih uređaja što je vidljivo u sve većem broju prijava za sufinanciranje tih projekata. Uz to, građani su sve svjesniji važnosti razvrstavanja otpada. To su pokazatelj da se u Hrvatskoj aktivno mijenja svijest građana o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja.



Stranica