U okviru Konferencije o budućnosti Europe održan Okrugli stol „Vode- pogled u budućnost“

Slika /slike/Vijesti/2021/IMG_1848.JPG
Okrugli stol „Vode - pogled u budućnost“ održan je danas u Zagrebu kao hrvatski doprinos Konferenciji o budućnosti Europe.
 
Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava koje vode građani, a omogućit će ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju naše zajedničke budućnosti definiranjem izazova i prioriteta za Europsku uniju.
 
Kako se na današnji dan, 7. rujna, obilježava 145 godina organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj i Dan Hrvatskih voda, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode su u okviru Konferencije o budućnosti Europe organizirali okrugli stol posvećen upravo budućnosti voda i vodnoga gospodarstva.
 
S obzirom na to da budućnost pripada mladima, na Okruglom stolu su priliku reći što misle i kakvu budućnost žele kada je riječ o vodama, dobili učenici osnovnih i srednjih škola.
 
Da je budućnost voda u Hrvatskoj svijetla, pokazali su primjeri mladih sudionika koji već aktivno prate i rade na zaštiti voda. Tako je predsjednica Parlamenta mladih u slivu rijeke Save Tana Bertić govorila o radu ovog Parlamenta koji okuplja mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, a blogerica Katja Oršulić o svom blogu „Pollution Fighters“ na kojem promovira zaštitu okoliša.
 
„Jako je bitno informirati djecu i mlade o važnosti očuvanja voda koje su itekako ugrožene u današnjem svijetu. Na svom blogu objavljujem poučne savjete kako možemo zaštititi vode. Vrlo je malo mladih svjesno toga, a svatko ponašanjem kod svoje kuće može pomoći očuvanju voda“, rekla je Katja Oršulić.
 
Djeca iz Osnovne škole Jure Kaštelana iz Zagreba govorila su o radu na ekološkim projektima u kojima je naglasak stavljen na očuvanje voda, a učenica Sportske gimnazije iz Zagreba predstavila je projekt „Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“ – primjer uključivanja mladih u očuvanju rijeke Save i borbi protiv klimatskih promjena.
 
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Mario Šiljeg izrazio je zadovoljstvo što se, 145 godina organiziranog upravljanja vodama u RH, ove godine obilježava okruglim stolom na kojem su se okupili mladi ljudi koji su u okviru školovanja i aktivnosti kojima se bave pokazali interes za zaštitu voda.
 
„U Europskoj uniji smo prva zemlja po zalihama vode za piće. Naš je zadatak takvo stanje održati i predati ga vama koji ćete sutra nastaviti brigu o ovom iznimnom bogatstvu kojim se možemo ponositi“ – poručio je državni tajnik Šiljeg.
 
Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković istaknuo je kako danas više nije moguće razvijati gospodarstvo bez održivog razvoja.
 
„U održivi razvoj spadaju briga i skrb o očuvanju naših vodnih resursa. Budućnosti nema bez očuvanja vodnih zaliha. Ako očuvamo vode, očuvat ćemo i prirodu“, kazao je Đuroković.
 
Na kraju događaja predstavljeni su zaključci i preporuke s konferencije među kojima je najvažnija poruka: „Želimo da Hrvatska i dalje ima čiste vode u izobilju, želimo živjeti u sigurnoj, zdravoj i čistoj Europi!“.
 

Stranica