U okviru 4. sastanka P-TECC-a održan Poslovni forum

  • Slika /slike/Vijesti/2022/P-TECC Filipović HINA.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država, Američko-srednjoeuropskog poslovnog udruženja i Atlantskog vijeća danas je u Hotelu Westin održan Poslovni forum u sklopu 4. sastanka P-TECC-a.

P-TECC je multilateralna inicijativa na čijem čelu je Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država. U fokusu inicijative je brza dekarbonizacija gospodarstava srednje i istočne Europe, jačanje energetske sigurnosti u regiji, stvaranje poslovnih veza s američkim tvrtkama i poticanje buduće suradnje. P-TECC obuhvaća 24 zemlje srednje i istočne Europe i komplementaran je Inicijativi triju mora s naglaskom na energetsku infrastrukturu, međusobnu povezanost i sigurnost.

Ovogodišnji sastanak P-TECC-a započeo je poslovnim forumom koji je okupio čelnike javnog i privatnog sektora na raspravi o energetskoj sigurnosti, optimizaciji mreže, tehnologijama čiste energije i potpori ukrajinskom energetskom sustavu.

„Drago mi je da je Republika Hrvatska domaćin ovako važnoga događaja u nikad izazovnijem trenutku novije povijesti za cijeli svijet. P-TECC svjedoči o našoj zajedničkoj potrebi za podizanjem razine sigurnosti opskrbe, osiguravanjem dovoljne količine energenata te stabilizacijom njihovih cijena. Strateško partnerstvo Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država iznova se potvrđuje u različitim područjima bliske suradnje, a energetika je, uz vojna pitanja, kruna te suradnje. Diverzificiranje izvora energije, uz sigurnost opskrbe, ujedno je i jedan od prioriteta u dugoročnom procesu smanjenja ovisnosti o dominantom fosilnom gorivu, ali i modalitet jačanja konkurentnosti nacionalnoga gospodarstva“, naglasio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Zamjenik američkog državnog tajnika za trgovinu Don Graves naglasio je kako je Republika Hrvatska ključni partner u istočnoj Europi za ostvarivanje ciljeva čiste energije.

„Zemlje koje ubrzanu tranziciju gospodarstva prema čistim energijama postave kao strateški prioritet neće samo doprinijeti redukciji štetnih emisija, već će podržati i gospodarski rast i stvaranje dobro plaćenih radnih mjesta. Zajedničkim radom možemo "otključati" velike europske resurse čiste energije, promovirajući proizvode i usluge s nultim i niskim emisijama“, poručio je Graves.

Tijekom održavanja Poslovnog foruma, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održali su sastanak s ministrom energetike Ukrajine Germanom Galushchenkom te s ministricom energetike Sjedinjenih Američkih Država Jennifer M. Granholm.

Na marginama Poslovnog foruma ministar Filipović održao je bilateralne sastanke i s ministrom energetike Moldove Victorom Palicovim, ministrom gospodarstva Slovačke Karelom Hirmanom te potpredsjednikom Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahinovićem.

"Kriza uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu nam je podarila nevjerojatnu međusobnu povezanost koja je toliko važna da se nastavimo kretati naprijed. NATO nikada nije bio jači. P-TECC nikada nije bio jači. Dakle, nakon događaja koji su započeli prošle godine izašli smo, kao prvo, ujedinjeniji, a kao drugo, ubrzali smo kretanje prema čistoj energiji. Jer unatoč krizi, 2022. je bila još jedna rekordna godina za instaliranje obnovljivih izvora energije širom svijeta. Vjerujem da će kretanje prema čistoj energiji osigurati da se povijest ne ponovi", izjavila je ministrica energetika Sjedinjenih Američkih Država Jennifer M Granholm.
 
Današnji Poslovni forum zaključio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasivši:“ Danas smo čuli utemeljena strateška razmišljanja, ne samo o budućnosti Europe, nego i o vremenu i svijetu u kojem živimo i radimo, a koji je, bez sumnje, na prekretnici. Identificirali smo neuralgične točke, posjedujemo znanje i alate, a sada je na nama da ih realiziramo. Promjene se ne treba bojati kada je ona željena i vođena znanjem, kada znamo da će nas učiniti jačima nego što smo bili jučer“.

 



Stranica