U Montrealu otvoren UN summit o bioraznolikosti

Slika /slike/Vijesti/2022/COP15.png
U Montrealu u Kanadi danas je započeo 15. sastanak Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti ceremonijom otvaranja kojoj su nazočile delegacije država stranaka Konvencije, nevladinih organizacija i poslovnog sektora te visoki predstavnici UN-a i vlade domaćina.
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u svom je uvodnom govoru upozorio da je čovječanstvo postalo oružje masovnog istrebljenja, te da je ova Konferencija prilika da zaustavimo vrtoglavo uništavanje usvajanjem ambicioznog globalnog okvira za bioraznolikost. Predsjednik Vlade Kanade Justin Trudeau pozvao je sve svjetske lidere na visoku ambiciju za očuvanje bioraznolikosti te upozorio da ne možemo jamčiti budućnost nadolazećim generacijama ako se ne možemo dogovoriti oko zaštite naše prirode.
 
U okviru ovog sastanka, na kojem sudjeluje delegacija iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odvijat će se intenzivni dvotjedni pregovori o važnim pitanjima o očuvanju bioraznolikosti, posebno o globalnom okviru za bioraznolikost do 2030. koji mora dati adekvatan odgovor na trenutnu krizu bioraznolikosti. Za Republiku Hrvatsku od strateškog je interesa očuvanje bioraznolikosti i održivo korištenje prirodnih resursa, stoga hrvatska delegacija u pregovorima zagovara usvajanje ambicioznih ciljeva kojima će se preokrenuti trend gubitka i smanjiti pritisci na bioraznolikost. Na sastanku na visokoj razini koji će se održati 15. prosinca 2022. hrvatsku delegaciju predvodit će državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović.
 
Bioraznolikost, odnosno raznolikost cjelokupnog života na Zemlji, gubi se alarmantnom brzinom. Ekosustavi, od šuma i pustinja do slatkih voda i oceana, u velikom su padu. Milijunima biljnih i životinjskih vrsta prijeti izumiranje, a genetska raznolikost nestaje. Kao temelj ljudskog blagostanja i sredstava za život, bioraznolikost je izvor bitnih resursa i funkcija ekosustava koji održavaju ljudski život, uključujući proizvodnju hrane, pročišćavanje zraka i vode te stabilizaciju klime. Dok niz velikih globalnih procjena pruža znanstvenu osnovu hitne potrebe za rješavanjem problema gubitka bioraznolikosti, društvena zabrinutost raste. Nijedan od Aichi ciljeva Strateškog plana za biološku raznolikost 2011. - 2020. nije u potpunosti postignut te se očekuje da će ovaj sastanak odrediti razinu ambicija za sljedeće desetljeće i poduzeti snažne mjere za rješavanje temeljnih uzroka gubitka bioraznolikosti koji su povezani s ekonomskim prioritetima koji dovode do nepravednog i neodrživog razvoja.
 
Stranke Konvencije o biološkoj raznolikosti prepoznaju potrebu za hitnim i usklađenim naporima kojima se potiču transformativne promjene na svim razinama ljudskog djelovanja, s obzirom na to da priroda globalno propada brzinom koja je nezabilježena u ljudskoj povijesti, a stopa izumiranja vrsta raste - oko milijun životinjskih i biljnih vrsta pod prijetnjom je izumiranja, što ima ozbiljne posljedice na ljude diljem svijeta i utjecat će na život naših budućih generacija.
 
 
 

Stranica