U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predstavljen Nacrt Plana gospodarenja otpada za 2015.-2021.

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/560aa488cd49b.jpg

'Izradili smo nacrt Plana gospodarenja otpadom za 2015.-2021. koji će po prvi put sadržavati i plan sprječavanja nastanka otpada. To je u skladu s načelima održivog gospodarenja resursima i cirkularne ekonomije jer se prema otpadu moramo odnositi kao prema vrijednoj sirovini, a ne nečemu što se zakopava u zemlju. Hrvatska je u protekle tri i pol godine napravila velike pomake nabolje u uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, no imamo još puno posla i ogroman potencijal – svaka tona otpada koja ne završi na odlagalištu doprinosi otvaranju novih radnih mjesta' – ističe ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom današnjeg javnog izlaganja Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2015.-2021.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2015.-2021. Javna rasprava trajat će do 21. listopada 2015. Cilj donošenja novog Plana je definiranje mjera za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Nacrt sadrži više od 70 konkretnih mjera za unaprjeđenje sustava razvrstavanja otpada, izgradnju centara za gospodarenje otpadom i zatvaranje i sanaciju odlagališta otpada.

Do 2020. Hrvatska mora osigurati odvojeno prikupljanje 50% otpadnog papira, metala, plastike i stakla te su planom definirane mjere kako bi se ostvario taj cilj. U sklopu Plana po prvi put se donosi i plan sprječavanja nastanka otpada. To je u skladu s razvojnom strategijom Europa 2020. čiji je središnji aspekt prelazak s linearne na cirkularnu ekonomiju koja osigurava održivo gospodarenje resursima. Plan predviđa unaprijeđenije postojećeg sustava razvrstavanja otpada kroz razvoj infrastrukture i nabavu komunalne opreme. Primjerice, povećavanjem broja zelenih otoka, razvojem mreže reciklažnih dvorišta i uspostavom sortirnica.

Ističe se i važnost usklađivanja dinamike saniranja i zatvaranja sanacije odlagališta s dinamikom gradnje centara za gospodarenje otpadom. U Hrvatskoj je planirana gradnja 13 centara za gospodarenje otpadom čija se vrijednost procjenjuje na oko 5 milijardi kuna. Planira se i razvijanje sustava energetske oporabe otpada koja je važan dio cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Planom se predviđa i uvođenje odvojenog sakupljanja biootpada na kućnom pragu gdje god je to moguće i postavljanja posebnih spremnika za biorazgradivi otpad u sklopu reciklažnih dvorišta. Unaprjeđenje sustava obrade biorazgradivog otpada planira se provesti i nastavkom aktivnosti izgradnje postrojenja za kompostiranje i bioplinskih postrojenja. Predviđena je i uspostava posebnih sustava gospodarenja otpada za otpadni mulj, građevni otpad, otpadni tekstil i obuću, medicinski otpad i ambalažni otpad.

Javni uvid u Stratešku studiju i nacrt prijedloga Plana javnosti će tijekom javnog uvida i javne rasprave biti dostupan u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode i na internetskim stranicama www.mzoip.hr.

 



Stranica